NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ministar Ramić obezbjedio bolje uslove za kalesijske osnovce (FOTO)

... | 16. Januara 2020.
13:46
Kalesija Online

Najmlađe učenike OŠ Kalesija, koji nastavu pohađaju u učionicama koje se nalaze u sklopu MSŠ Kalesija, početkom drugog polugodišta dočekat će mnogo bolji uslovi od onih u kojima su do sada boravili.

Naime, zahvaljajući  ministru za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH Edinu Ramiću privode se kraju radovi na uređenju mokrih čvorova i jedne potpuno uređene učionice.

Prema riječima Fahrudina Hamzića, direktora OŠ Kalesija, izvršena je potpuna rekonstrukcija toaleta za dječake i djevojčice, novi razvod vode i kanalizacije, struje, grijanja, sa finom montažom modernih sanitarnih kabina sa ugradbenim sanitarijama.

„Za vrijeme školskog raspusta imali smo veliko gradilište. Zahvaljujući ministarstvu za izbjegla i raseljena lica i ministru Edinu Ramiću, koji nam je obezbijedio sredstva, kompletno su renovirani mokri čvorovi, koji su bili u jako lošem stanju. Sigurno je da posljednjih 50-tak godina nije bilo nikakvih ulaganja i intervencija, što je predstavljalo potencijalni izvor zaraze za učenike. Ministar Ramić se uvjerio u kakvom stanju je mokri čvor u školi i obezbijedio sredstva za kompletno renoviranje sanitarnog čvora i jedne učionice. Također, učionica je bila u katastrofalnom stanju. Urađeni su podovi, zidovi, novi namješataj, stolice i klupe, a ovih dana očekujemo da stignu i ormari. Očekujemo da će se radovi privesti kraju u narednim danima i da će učenici početkom drugog polugodišta uči u novu učionicu i imati znatno bolje uslove od dosadašnjih“, kazao je Hamzić.

Dodao je da kako se na ovome neće stati i da su na račun općine Kalesija od strane Vlade FBiH prebačena sredstva u iznosu od 50 hiljada KM namijenjenih za sanaciju ravnog krova za četiri učionice u dijelu MSŠ koju koriste učenici OŠ Kalesija.

„Imali smo veliki problem, jer su učionice prokišnjavale prilikom svake jače kiše i bile su neuslovne za boravak. Nadam se da će početkom građevinske sezone, već na proljeće, započeti s radovima i vrlo brzo završiti“, istakao je Hamzić.

Kompletiranjem radova, učenicima OŠ Kalesija će na upotrebi biti predate potpuno i moderno uređene 3 wc kabine za dječake, 4 wc kabine za djevojčice, 1 wc za invalidna lica. Također, izvršena je zamjena dotrajale stolarije, ulazne fasade i okapnica.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 75.000 KM, koju je obezbijedilo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je Vlada FBiH osigurala i dodatnih 50.000 KM za sanaciju krova.   

Radio Feral

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme