NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Mladi iz Kalesije i Zvornika boravili na trodnevnom treningu u Bijeljini

... | 2. Avgusta 2019.
13:08
Kalesija Online

U periodu od 30.7. do 1.8.2019. godine u Bijeljini je  održan treći i četvrti trening za polaznike i polaznice šestomjesečnog programa za omladinske radnike iz Kalesije i Zvornika. Obuku su vršili treneri omladinskog rada PRONI Centra za omladinski razvoj, a treningu su prisustvovali i mladi iz Maoče.

Na  drugoj radionici su učili kako izgleda omladinski rad u praksi, a ovaj put su mladi imali priliku učiti iz primjera kako namiran način riješiti konflikt, te su mapirali probleme u svojim lokalnim zajednicama.

Tokom trodnevnog treninga polaznici su, uz trenere iz PRONI-ja, radili na temu mirovnog aktivizma, a i upoznali su se sa pojmovima radikalizam, ekstremizam i nasilje.

Prvog dana treninga mladi su bili podjeljeni u grupe, a imali su zadatak da predstave svoje lokalne zajednice, tačnije udruženja i nevladine organizacije koje su prisutne u njihovim gradovima. Drugog dana su posjetili omladinski klub PRONi u Bijeljini i mladi su se upoznali sa članovima ovog kluba.Trećeg dana, mladi iz tri grada su imali priliku pogledati nekoliko filmova čija je tema bila radikalizam i  ekstremizam. Nakon trodnevnog treninga mladi sada mogu da prepoznaju radikalne grupe u svojim lokalnim zajednicama, a mladi iz Kalesije su predložili mladima iz Maoče da u narednom period organizuju zajedničke aktivnosti u obje lokalne zajednice.

Ovakvi treninzi i pristup rada mladim ljudima iz Kalesije i Zvornika, ali i Maoče, znatno će doprinjeti mladima da se međusobno upoznaju i zajednički osmišljavaju nove ideje kako privući interes svojim vršnjacima iz svojih lokalnih zajednica.

Projekat je podržan i realiziran u okviru BHRI programa.

(Radio Feral)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme