NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Mladi Kalesijci dio projekta “Ja građanin”

... | 8. Aprila 2020.
19:37
Kalesija Online

Učenici trećih razreda srednjih škola sa područja TK, ali i BiH, učestvuju u praktičnom dijelu civitas programa “Ja građanin”, kroz predmet demokratija i ljudska prava. Dio ovog programa su i mladi iz Kalesije, Isak Džafić, Hamza Čirak i Mirza Jakubović.

““Projekt građanin”/”Ja građanin” učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi koji kroje svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas. Da bismo bili što efikasniji, potrebno je da pomažemo predstavnicima vlasti sa svojim mjerama javne politike. To znači da moramo da savladamo principe po kojima ona funkcioniše. Takmičenja učenicima daju priliku da praktično provedu ono što su naučili, i da vježbaju svoje sposobnosti da želje pretvore u stvarnost. Jednu od mogućih tema koju smo mogli mi kao razred izabrati bila je izborni zakon BiH”, naveo je Isak Dažić, koji pohađa treći razred Elektrotehničke škole u Tuzli.

Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe i svaka je imala svoj zadatak. Isakova grupa je imala zadatak da predstavi problem, odnosno ukaže na probleme i posljedice, te nivoe vlasti na koji se odnosi problem.

“Imali smo četiri grupe, a moja grupa je bila prva. Prva grupa je imala zadatak da predstavi problem, druga da obradi javnu i alternativnu politiku, treća prijedlog rješenja tog problema. Četvrta grupa je trebala objasnit način kako to rješenje predstaviti i implementirati tj. plan akcije”, kaže Džafić.

U projektu “Ja građanin” je učestvovalo 20. učenika, a kako kaže Džafić nekoliko učenika je snimilo video, te detaljnije objasnili projekat na kojem su radili i način istraživanja.

Projekt građanin: Elektrotehnička škola Tuzla, Odjeljenje 3T5Tema: Izborni zakonPredložena mjera: Uvođenje elektronskog glasanja #civiceducation #civicengagement #projectcitizen #projektgradjanin #civitas #USAinBiH🇺🇸🇧🇦 #onlineschooling #stayathome #ostanikodkuce #ostanidoma

Posted by Civitas Bosne i Hercegovine on Utorak, 7. April 2020.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme