NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Mladić iz Hrvatske pušten na slobodu: Polomio skulpturu “oca Rame” dok se fotografirao s njom

| 19. Marta 2017.
16:53
Kalesija Online

Državljanin Republike Hrvatske koji je uhapšen zbog sumnje da je oštetio skulpturu “oca Rame”, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu, nakon isptivanja u policiji pušten je na slobodu, jer nema elemenata za njegovo krivično gonjenje.

Naime, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, istragom je zaključeno da mladić nije imao namjeru oštetiti skulpturu, nego da se naslonio na nju u želji da se fotografira, a što su ispričali i svjedoci koji su prisustvovali tom događaju.

– Tužilaštvo je utvrdilo da nema namjere da se počini krivično djelo oštećenje tuđe stvari, niti da ima elemanata vandalizma – rečeno nam je u ovoj pravosudnoj instituciji.

U međuvremenu je porodica mladića kontaktirala autora i vlasnika skulpture Mensuda Keču, kojem su namirili štetu prouzrokovanu njenim oštećenjem.

VEZANI TEKST Državljanin Hrvatske uništio statuu “oca Rame” u Velikom parku

Statua Srebreničanina Rame koji je jula 1995. godine, nakon pada Srebrenice, dozivao sina Nermina da se preda, postavljena je 2015. godine u Velikom parku u Sarajevu.

“Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte…”

Riječi su kojima je Ramo dozivao sina Nermina, ne sluteći pritom da ga doziva u smrt. A pripadnici Vojske Republike Srpske obećali su da im “neće ništa”.

Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju je pronašao u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice 2008. godine.

 

(Izvor: faktor.ba)

Komentari

Kategorija: Društvo i politika