NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Mostar dobio prvi inkluzivni, osjetilni park za djecu

... | 24. Marta 2023.
14:36
Kalesija Online

Prvi inkluzivni, osjetilni park za djecu otvoren je u petak na Kantarevcu u Mostaru s više od 20 novih sprava za igranje i košarkaškim terenom s pomičnim koševima.

Radi se o INCLUSIVE PLAY projektu za promicanje socijalne uključivosti djece i osoba s teškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici, a na njemu su zajednički radili Grad Mostar i partneri – Grad Zadar, Centar Los Rosales i DV Latica.

Obraćajući se posjetiteljima, gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je ovo prvi i jedini inkluzivni park u Gradu na Neretvi.

– Radi se o taktilnom parku gdje su sprave prilagođene djeci s posebnim potrebama i ovo je jedan od rjeđih ovakvih parkova u BiH – kazao je mostarski gradonačelnik.

Izrazio je zadovoljstvo što će sve ustanove u Gradu Mostaru, koje se bave ovom problematikom, imati prostor koji će zajednički moći koristiti. 

Kantarevac je kroz projekt doživio transformaciju u prvo inkluzivno osjetilno igralište u Mostaru s više od 20 novih sprava za igranje i košarkaškim terenom s pomičnim koševima.

 Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo te menadžerica projekta dodala je kako je prostor igrališta osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila.

– Koncept je pripreman tako da sva djeca inkluzivno u središtu sportsko-rekreativnog centra Kantarevac imaju inkluziju i da se zadovolje njihove potrebe za druženjem i igrom – istaknula je.

Ustvrdila je kako je prostor igrališta osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila, potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava, koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Direktorica multietničkog inkluzivnog vrtića “Sunčani most” Aida Kajan ocijenila je da su oni, kao predstavnici školskih ustanova, kao i roditelji sretni da u gradu postoji jedan ovakav park i da se djeci pruže jednake prilike i mogućnosti prije svega za upražnjavanje slobodnog vremena, a onda i za razvoj u punom smislu.

Projekt INCLUSIVE PLAY sufinanciran je u okviru interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi  984.203 eura, od čega je za Grad Mostar 314.114 eura.

Fena

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika