NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Muhamed Sakić iz Kikača 15 godina živi u štali: Pokrenuta akcija izgradnje kuće

... | 6. Aprila 2019.
12:35
Kalesija Online

Muhamed Sakić iz Kikača već 15. godina nema svoj dom. Do prije nekoliko dana živio je u štali. Spavao je u jaslama, jer drugog izbora nije imao. Živi sam, bolestan i iznemogao. Kada je ekipa NEON Televizije stigla, spremao se da ode po hranu, jer je korisnik narodne kuhinje. Posude koje se nalaze u kući su prazne. Sakić je bez hrane i vode, bez minimalnih uslova za život. Sada trenutno boravi i jednoj kućici, koju mu je dao komšija, kako ne bi više boravio u istoj prostoriji gdje se nalazi stoka.

Džematski odbor Kikači u saradnji sa MZ Kikači, pokrenuli su akciju za izgradnju kuće Muhamedu. U vakuf je dato zemljište gdje bi se gradila kuća. Za izgradnju potrebno je oko 10.000 KM.

“Imamo nijet da na vakufskoj parceli sagradimo kuću Muhamedu. Godinama smo tražili rješenje za njegovo stanje u kojem se nalazi, ali nismo imali priliku jer parcela nije imala pristupni put. Porodica Sakić je uvakufila put do parcele gdje se planira graditi kuća. Na ovoj lokaciji u planu smo uraditi prvo jednu ploču i tu da postavimo montažni objekat, kako bi što prije se smjetio u kuću”-kazao je Muamer ef. Fazlić, imam džemata Kikači.

Sa aktivnostima na izgradnji stambenog objekta već se krenulo. Planirano je da se kuća u potpunosti opremi da priključkom za struju i vodu.

“Radi se o jednom stambenom kontejneru od nekih 30 kvadrata, gdje ima mokri čvor i mjesto za boravak. Već smo sa ljudima razgovarali o tome. Kontejner košta 7.000 KM, s tim da ima priključak za struju i vodu. Sve bi koštalo oko 10.000 KM”- navodi Fazlić.

“Sramota je da čovjek u 21. vijeku spava u štali. Muhamed je dobar čovjek, nije problematičan. Drago mi je da je krenula ova akcija. Nadam se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva za kuću, trebamo se pobrinuti za našeg sugrađana, da što prije se krene sa realizacijom ovog projekta”-kazao je Esad Karić, član vijeća MZ Kikači.

Muhamed ima minimalna primanja koja nisu dovoljna za život. Novca nema dovoljno ni za hranu. Dan njemu je godina. Živi teško, a slabo ko navrati da vidi u kakvom stanju se nalazi.

Zahvaljujući inicijatorima pokrenuta je akcija, kako bi Muhamed što prije dobio dom. Zato je potrebno da se što više dobrih ljudi uključi. Budimo humani, pomozimo. Bliži nam se i mjesec Ramazan to je i dodatni motiv da što više budemo humani i solidarni. Način na koji možete pomoći, jeste da se obratite inicijatorima akcije imamu džemata Kikači Muameru ef. Fazliću ili Esadu Sakiću, koji pozivaju sve humane ljude da budu dio priče i da pomognu.

Novčana sredstva možete donirati i iz inostranstva (Europa), Ishaku ef. Ahmetović, ispred humanitarne organizacije u Austriji. Kontaktirati ga možete putem facebook-a.

Svi oni koji iz Austrije ili neke druge EU zemlje žele da pomognu ovu humanu akciju za izgradnju kuće Muhamed Sakiću, mogu svoje donacije uplatiti na Humanitäre Kult. Ver. MEDALJON in Österreich.
Konto Nummer: AT33 1200 0100 1274 4651
BIC/SWIFT: BKAUATWW
Sa naznakom: “Kuća za Muhameda Sakića “

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme