NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Muharem ef. Mešanović dolazi na mjesto glavnog imama MIZ Kalesija

... | 17. Oktobra 2020.
17:09
Kalesija Online

Mahala je prvo naselje na području manjeg bh. entiteta u koje su povratnici nakon rata odlučili se vratiti na svoja ognjišta, sa kojih su bili protjerani. MIZ Kalesija svake godine organizuje manifestaciju “Dani povratka” , a ista je upriličena i danas u nešto skromnijoj organizaciji zbog pandemije korona virusa.

Glavni imam MIZ Kalesija Enver ef. Alić na danas upriličenoj manifestaciji u svom obraćanju kazao je da nakon 30. godina rada i vođenja MIZ Kalesija odlazi u penziju. Također, istakao je da će funkcija glavnog imama u narednim danima biti predana njegovom kolegi efendiji Muharemu (Vahidin) Mešanoviću, imam džemata Prnjavor.

Efendija Alić je ostavio trag na mnoge Kalesijce tokom svoje službe, a za 13. dana slijedi njegov odlazak u zasluženu penziju. Vodio je MIZ Kalesija na najbolji mogući način i zastupao Medžlis Islamske zajednice Kalesija pred organima, ustanovama i drugim licima u pitanjima vjere.

Na dužnosti je glavnog imama od 1990. godine. Koristio je svaki trenutak da nešto istraži i zabilježi o čuvarima islama u našoj Kalesiji.

Muharem Mešanović, sin Habibov, rođen je 25.9.1968. godine u Vukovijama Gornjim, općina Kalesija.

Osnovno obrazovanje stekao je u Vukovijama Gornjim, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1987. godine. Diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1994. godine.

Od 1992–1995. godine radio je kao imam u džematu Rainci Gornji, a od 1995. godine radi u džematu Prnjavor. Niz godina bio je angažiran kao vjeroučitelj u Mješovitoj srednjoj školi „Kalesija“. Višestruko je nagrađivan za svoj mualimski rad.

U periodu 2010–2015. godine, s vidnim uspjehom, obavljao je funkciju predsjednika Medžlisa IZ Kalesija. U tom periodu inicirao je i vodio projekt gradnje Mektepskog centra u Dubnici.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme