NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

MUP TK: Apel na vozače da obrate pažnju na kretanje pješaka

... | 11. Novembra 2019.
15:56
Kalesija Online

Jačanje migrantske krize rezultiralo je sve većim prilivom migranata na naše područje. Od aprila prošle godine kroz Kalesiju je prošlo 1600 migranata, a kako su naveli iz Crvenog križa općine Kalesija taj podatak nije relevantan, jer se određeni broj njih kreće u noćnim satima.

Građani Kalesije kako kažu često ih mogu vidjeti na ulicama našeg grada, pronalazili su i u obližnjim šumama, a nerijetko su ih viđali i da se kreću magistralnim putem Zvornik-Tuzla. Kako kažu naši sugrađani-vozači dešavalo se da prilikom kretanja migranata u noći ne mogu ih uočiti, zbog loše osvjetljenosti ceste ili dijelova puta gdje nema osvjetljenja. Nekoliko građana se čak i našlo u situaciji da automobilom “naleti” na grupe migranata koji idu magistralnim putem, te da zbog teške uočljivosti navode moglo se i loše završiti. Oni se kreću u grupama, po nekoliko njih, pa zbog toga kažu bilo bi dobro da se obrati pažnja, posebno u kasnim satima, kako se ne bi došlo do tragičnih situacija.

Podsjećanja radi, noćno kretanje za jednog migranta bilo je tragično. Prije nekoliko dana prilikom kretanja dvojice migranata u noćnim satima, jedan od njih je nastradao u saobraćanoj nesreći. Nesreća se dogodila u kalesijskom naselju Međaš, a kako su nam te noći potvrdili iz Operativnog centra MUP TK migrant je u besvjesnom stanju prevežen na UKC Tuzla, te je zadržan na daljenjem liječenju.

Kako bi apelirali na vozače kontaktirali smo Upravu MUP TK, koji su upozorili na da se pažnja obrati na sve učesnike u saobraćaju.

“Uprava policije MUP TK kontinuirano provodi kontrolu učesnika u saobraćaju koje se prije svega usmjerene na radnje u saobraćaju u kojima se najčešće uzrokuju saobraćajne nezgode, kao što su nedozvoljena brzina, vožnja pod uticajem alkohola, korištenje mobilnih telefona prilikom upravljanja motornim vozilima, odnosno na opšte poštivanje saobraćajnih propisa. Imajući u vidu da sa hladnijim razdobljem nastupaju i otežani uslovi saobraćanja, Uprava policije MUP TK apeluje na sve učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na pridržavanje zakonskih odredbi o upotrebi odgovarajuće zimske opreme, posebno za teretna motorna vozila, brzinu kretanja motornog vozila, odnosno da istu prilagode uslovima i stanju na kolovozu, te da se drži odstojanje prilikom kretanja u koloni. Također, poseban apel na vozače da obrate pažnju na kretanje pojedinih kategorija učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, a to prije svega mislimo na djecu, starije osobe, da obrate pažnju i na migrante koji se u zadnje vrijeme nalaze na području našeg kantona. Odnosno, apelujemo na sve građane i učesnike u saobraćaju da svojim ličnim primjerom utiču na opšte stanje sigurnosti i na taj način daju svoj doprinos u zaštiti prije svega lične sigurnosti, pa i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju”, kazala je za NEON Televiziju Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme