NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Muslimane sveo na demonstrante: Bešlić zabranio Bajram-namaz u Lakišića haremu

... | 13. Juna 2018.
17:01
Kalesija Online

Odbijen je zahtjev Medžlisu Islamske zajednice Mostar u BiH za klanjanje Bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit.

 

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac, obavijestio je Policijsku upravu Mostar o namjeri te zatražio poduzimanje odgovarajućih mjera iz njihove nadležnosti. Obavijest je otišla i Gradskoj upravi. Iz kancelarije gradonačelnika, tvrdi Jelovac, dan nakon toga došao je odgovor da treba podnijeti zahtjev za zauzimanje javne površine, što su i učinili.

Međutim, u odgovoru Jelovcu iz PU, obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.

– Bešlić nas svodi na demonstrante, pošto su demonstracije i protesti dozvoljeni tamo gdje je on dozvolio, u Sjevernom logoru i Rodoču – kazao je Jelovac.

Bajram-namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjat će se u 22 džemata, odnosno u 41 džamiji.

Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza za područje Mostara bit će upriličena u Univerzitetsko sportsko rekreativnom centru “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru.

Bajram-namaz će predvoditi glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Sabah-namaz klanjat će se u 4 sata i 27 minuta, a Bajram-namaz u 5 sati i 42 minute.

Drugog dana Bajrama posjetom šehitlucima biće obilježen Dan šehida. Centralni program tim povodom održat će se na mostarskim Šehitlucima u 9 sati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika