NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Na današnji dan poginuo “Zlatni ljiljan” Senad Požegić

... | 11. Maja 2022.
09:45
Kalesija Online

Na današnji dan prije trideset godina život za Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu položio je Senad Požegić iz Donjih Rainaca.

O komandiru Senadu Požegiću koji je poginuo 1992. godine nedaleko od mjesta gdje mu je 2008. podignut spomenik, njegovi saborci su izjavili da je bio je hrabar čovjek uvjeren u pobjedu jer je tvrdio da imamo srce i želju i pravo jer branimo domovinu.

Senad Požegić sin Osmana i Fatime rođen je 1968.godine u Raincima Donjim. U Raincima Gornjim završio je osnovnu školu, a zanat u Sloveniji. Oženio se 1988.godine i postao otac jednog djeteta. Senad se u slobodno vrijeme aktivno bavio karateom i ovoj borilačkoj vještini postigao maksimum. Početkom agresije na Kalesiju Senad je imenovan za zamjenika komandira Izviđačko-diverzantskog voda pri Opštinskom štabu TO Kalesija. Svoje borce je predvodio u odbrani Kalesije Centra kad su jake neprijateljske snage napale grad svim raspoloživim sredstvima. U odbrani Kalesije, u uličnim borbama, Senad je pokazao izuzetnu hrabrost, lavovski se boreći sa četnicima. Poginuo je na današnji dan 11.maja 1992.godine. Posthumno je odlikovan najvišim armijskim priznanjem “Zlatni ljiljan”. U znak priznanja i zahvalnosti ovom hrabrom borcu komandiru, jedna ulica u Kalesiji se zove po Senadu Požegiću.

Na današnji dan su poginuli i dr. Sead Hamzić, Mehmed Huremović, Samir Mujkić.

Doktor Sead Hamzić rođen je 3.septembra 1963.godine u Jajićima od oca Mustafe i majke Nure. Osnovnu školu Sead je završio u Kalesiji a srednju medicinsku u Tuzli. U Tuzli je završio i Medicinski fakultet gdje je i radio kao ljekar. Tokom školovanja a i na poslu je više puta nagrađivan i pohvaljivan. Sead se u pripreme za odbranu uključio na samom startu. Istinski patriota i humanista dr.Sead je na prvim linijama pomagao borcima u najtežim situacijama. Zbog toga je bio cijenjen i poštovan, borci su ga voljeli. Poginuo je na današnji dan 1992.godine od gelera četničke granate u Vojnoj ambulanti u Međeđi. Za svoje zasluge i doprinos odbrani dr.Hamzić posthumni je dobitnik Plakete Općine Kalesija.

Mehmed Huremović zvani Meša rođen je 28.januara 1951.godine u Prnjavoru od oca Halida i majke Hadžire. Mehmed je završio osnovnu školu u Kalesiji, a srednju u Zagrebu. Oženio se 1972.godine i postao otac dvoje djece. U redove Oružanih snaga Mehmed je stupio dobrovoljno 8.aprila 1992.godine i u Prnjavoru zajedno sa svojim komšijama organizovao je oružani otpor protiv neprijatelja. Poginuo je na današnji dan, 11.maja 1992.godine.

Samir Mujkić, sin Saliha i Fatije, rođen je 22.novembra 1968.godine u Petrovicama Gornjim. U ranicima Gornjim završio je osnovnu školu, srednju u Beogradu, gdje se potom i zaposlio. Napustio je posao i vratio se u Petrovice Gornje. Odmah je sa svojim komšijama, pristupio pripremama za odbranu. Na liniji odbrane na Bijeljevcu, na današnji dan 11.maja 1992.godine Samir je poginuo.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme