NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Na dženazu u Potočare iz Kalesije idu tri autobusa

... | 10. Jula 2018.
12:03
Kalesija Online

U  Srebrenici odnosno u Memorijalnom centru Potočari sutra, 11.jula biti  će obavljena kolektivna dženaza i ukop nevino stradalih u genocidu. Iz Kalesije kao i svake godine i ovo je organizovan besplatan  prevoz za one koji žele prisustvovati dženazi i ukopu žrtava genocida te na taj način odati im počast.

Po jedan autobus kreće sa autobuske stanice odnosno iz  centra Kalesije , Memića i Jeginovog Luga. Autobusi Litvatransa iz pomenutih mjesta kreću u 6:00 sati, ukoliko kreće i autobus iz Osmaka. Autobusi firme Hankom sa područja Zvornika odnosno Općine Sapna kreću u 6:30 sati.

Ukoliko bude bilo potrebe iz Kalesije će voziti još jedan autobus koji je pripremljen kao rezervni.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka – Muhameda Alića i Edina Burića. Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para – Nijazije i Remzije Dudić. Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme