NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Na području Srebrenice i Bratunca otkrivene visoke vrijednosti olova i cinka u zemljištu

... | 7. Decembra 2021.
15:03
Kalesija Online

Predstavnici srebreničke firme “Drina resurs”, koja posluje u sastavu kanadske kompanije “Tera Balkanika” večeras su predstavili rezultate svog ovogodišnjeg rada te nastavak geoloških istraživanja na 216 kvadratnih kilometara prostora na području opština Srebrenica i Bratunac.

Ova firma bavi se istraživanjem polimetaličnih mineralnih sirovina. Generalni direktor “Drina resusrsa” Aleksandar Mišković rekao je da je od osnivanja i početka rada ove firme, početkom ove godine, osim pribavljanja odgovarajućih zakonom propisanih dozvola i saglasnosti za rad te izrade elaborata zaštite okoline, obavljeno avionsko snimanje terena i analiza nultnih vrijednosti vazduha, zemljišta i vode na području, koje je obuhvaćeno ovim istraživanjima, da bi se imali njihovi parametri prije početka istražnih bušenja u idućem mjesecu.

On je istakao da je cilj ovih geoloških istraživanja pronalazak i utvrđivanje procenta i količina ruda bakra, olova, cinka, srebra i zlata na tri lokaliteta u srebreničkoj i jednom u opštini Bratunac. Mišković je rekao da su ostvarili dobru saradnju sa opštinom Srebrenica na čijem području rade, ali je naglasio da je za njihov uspješan rad neophodna zadovoljavajuća saradnja sa lokalnim stanovništvom te je zahvalio građanima kojih je oko stotinu večeras prisustvovalo ovoj prezentaciji.

Najavljeni su intenzivni istraživački radovi na području opštine Srebrenica i početak geoloških istraživanja u bratunačkoj opštini. Predrag Ilić iz Instituta za zaštitu životne sredine Republike Srpske rekao je da su obavljene analize više uzoraka vazduha, zemljišta i vode sa lokaliteta na kojima će se vršiti bušenja i geološka istraživanja i da su sve granične vrijednosti zadovoljavajuće.

“Utvrđeno je da su visoke vrijednosti prirodnog prisustva olova, cinka i nikla u zemljištu te da su neke vode opterećene teškim metalima što potvrđuje da se radi o rudonosnom području u kojem je nultno stanje životne sredine, prije početka geoloških bušenja, na visokom nivou”, zaključio je Ilić.

Na skupu je istaknuto da će u toku istraživanja biti korištena najsavremenija oprema i da se preduzimaju maksimalne mjere zaštite životne sredine.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika