NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Načelnik Općine Živinice podijelio pakete porodicama u stanju socijale potrebe

... | 19. Januara 2019.
11:34
Kalesija Online

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je zajedno sa svojim saradnicima, izašao na teren kako bi podijelio prehrambene pakete u vidu jednokratne pomoći za porodice koje su u stanju socijalne potrebe. U prvoj ovogodišnjoj akciji 100 paketa sa osnovnim životnim namirnicama je ušlo u kuće porodica u potrebi sa područja Općine Živinice.

Općina Živinice, na čelu sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem već treću godinu podjelom prehrambenih paketa nastoji pomoći socijalno najugroženijim stanovnicima Općine Živinice. Ovom praksom se nastoji ublažiti siromaštvo najranjivijih skupina u društvu.

Građani koji su obradovani paketima sa osnovnim životnim namirnicama su se zahvalili na uručenoj pomoći, ističući koliko mnogo im znači ova pomoć, jer kako kažu „nemaju šta da jedu“ te da će im mnogo značiti u narednom periodu.

Mnogo je porodica na području Općine Živinice koje su slabog imovnog stanja, te je ovaj vid pomoći neophodan. S obzirom na to Načelnik je istakao da se nada da je ovim paketima bar malo olakšao život našim sugrađanima, te da će i u budućnosti nastaviti raditi na ovakav način i po ovim principima.

“Već tradicionalno svake godine posjetimo naše porodice koje su u teškom stanju socijalne potrebe kako bi im uručili pakete sa osnovnim životnim namirnicama. Svi mi, smo dužni pomoći našim komšijama i našim sugrađanim kojima je potreban bilo koji vid pomoći. Dakle, u praksi nam je da te pakete dovezemo do kuća naših stanovnika. U današnjoj smo akciji zajedno sa Crvenim križom, koji takođe ima akciju podjele prehrambenih paketa. Ove godine, kao i u prethodne dvije, organizovat ćemo tri kruga podjele prehrambenih paketa. Kroz organizovanu podjelu paketa, kao i po potrebi kroz pomoć pojedinačnim slučajevima do sad smo podijelili između 500 i 600 prehrambenih paketa. Također, smo kao lokalna zajednica napravili dva “paketa”, a to su Briga o starima preko Crvenog križa, te smo preko Merhameta uspjeli obezbijediti dovoljan broj obroka za one koji nemaju ni taj jedan obrok. Ova praksa je samo dopuna svemu tome. Ja zaista želim da je što manje stanovništva u stanju potrebe, te da što više zapošljavamo ljude. Prije svega želimo preventivno djelovati da ljudi sami sebi mogu obezbijediti egzistenciju. Ali imamo porodica u kojima njeni članovi nisu radno sposobni, nemaju nikakvih primanja, ili su ta primanja toliko mala da ne mogu zadovoljiti ni elementarne stvari. Mnogo je takvih porodica koje su zaista u jako teškom stanju socijale potrebe. Iz tog razloga s ovom praksom nastavljamo. Ovu priliku želim iskoristiti prije svega da zamolim ljude koji imaju mogućnosti i znaju da u njihovoj okolini ima onih koji nemaju dovoljno da im pomognu, jer njihov višak tim ljudima je mnogo. Cilj nam je da stimulišemo ljude da budu bolji, te da zajedno nađemo najbolji način kako da pomognemo našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika