NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nacrt budžeta TK “težak” 417 miliona KM: Većina traži i milion za porodice s najmanje troje djece

... | 22. Novembra 2019.
10:27
Kalesija Online

Nacrt budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, u iznosu nešto manjem od 417 miliona maraka, usvojen je danas na sjednici Skupštine. Budžet za narednu godinu veći je za 11,5 miliona u odnosu na godinu na izmaku, a sada slijedi javna rasprava koja će trajati 15 dana.

– Imamo niz povećanja na rashodovnoj strani budžeta, a posebno bih istakao povećanje za boračko-invalidsku zaštitu u iznosu od 5,78 miliona KM. Kapitalni izdaci ranije su iznosili 2,63 miliona i povećani su za milion maraka, povećan je izdatak za razvoj kantona u iznosu od 470 hiljada KM, prvi put ulažemo u Direkciju za robne rezerve, izdvojili smo 200 hiljada maraka za izgradnju centra za autizam, izdaci za primarnu poljoprivrednu proizvodnju povećali smo sa 4,1 na 4,5 miliona KM. Za sport i kulturu imamo povećanje sa 650 na 850 hiljada maraka, a za mlade povećanje iznosi 180 hiljada KM – rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Inače, za Nacrt budžeta glasalo je 28 zastupnika, a suzdržano ih je bilo osam. Podršku budžetu nisu dali zastupnici SDP-a i Naše stranke, dok su svi ostali glasali “za”.

– Mi ne vidimo neke suštinske reorme, koje je obećavao premijer u ekspozeu. Na prihodnvnoj strani budžeta, premijer je obećavao izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduženju, a mi ne vidimo da će se išta poduzeti po tom pitanju i ne treba očekivati povećanje prihoda. Kada su u pitanju rashodi, ništa se nije promijenilo osim povećanja od pet maraka za dječiji doplatak sa 20 na 25 KM, što je u stvari zakonska obaveza zbog povećanja prosječne plaće. Sve ostalo je prepisano i ne vidimo ništa suštinsko da bi iskazali podršku – rekao je šef Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

U toku rasprave o Nacrtu budžeta zastpunici pozicije u Skupštini TK, koju čine SDA, DF, SBiH, SBB i SD, pokrenuli su incijativu da se izdvoji milion KM za poticaj nataliteta, odnosno da se ustanovi novčana podrška za porodice koje dobiju najmanje treće dijete.

– Karakteristika budžeta je da je u najvećoj mjeri opterećen finansiranjem obrazovanih institucija, na šta otpada 40 posto budžeta ili 185 miliona KM. Mi želimo istaći razvojnu kompenentu, odnosno povećanje sredstava za privredu, zatim povećanje dječijeg dodatka sa 20 na 25 maraka. Mislim da važno i što je za sport, kulturu i mlade povećano izdvajanje za 460 hiljada – rekao je zastupnik SDA Midhat Čaušević.

On je naglasio da će Vlada TK tokom izrade prijedloga budžeta uzeti u obzir amandman većine i prihvatiti da se prvi put izdvoji novac za podršku natalitetu.

Izvor: Faktor

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika