NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nakon 35 godina mature okupili se učenici srednje škole Kalesija

... | 11. Juna 2019.
13:39
Kalesija Online

“Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba” često su nam govorile majke i nane kada bismo kukali zbog odlaska u školu. Da je ova poslovica tačna potvrdimo svi nakon što izađemo iz školskih klupa. Nekako odmah po izlasku iz škole kada smo svjesni da je to poglavlje završeno shvatimo da smo zapravo u tim klupama bili najrahatniji bez obzira na prijekor razrednog starješine. Pomenutu klultnu rečenicu potvrdili su i bivši učenici kalesijske srednje škole koji su obilježili 35 godina mature.

“Zapravo na društvenoj mreži Facebook imamo grupu SŠC Kalesija koja broji više od 900 članova. Dogovarali smo se da napravimo malo proslavu, da se okupe svi koji obilježavaju 5, 10, 15 ili više godina mature. Dakle mogli su doći svi bivši učenici jer nije bilo prijavljivanja dolaska. Najviše je bilo maturanata generacije 83/84 god. Nažalost od moje generacije 80/81 bila sam ja jedino. ” kaže Emka Rabold Požegić.

Bivši školski drugovi koji su se okupili na obilježavanju godišnjice mature kažu da je jako emotivno bilo sjesti ponovo u školske klube bar na trenutak. Prisjetili su se zajedničkih trenutaka. Svi oni nose lijepe uspomene kako na školske drugove tako i profesore koji su obilježili jedan važan period u njihovom životu. Na okupljanje je došla Nihada iz Rijeke, Slavica iz Obrenovca, Bojka iz Beograda, Ruža iz Mrkonjić Grada, a u Kalesiji je među prvima stigla Gordana Jakšić Kalajdžić.

Iako su kilometrima daleko, nekadašnji drugovi iz razreda nisu zaboravili one sa kojima su dijelili najvažnije trenutke u životu. Na proslavi mature na kojoj su osim učenika bili prisutni i neki profesori zabavljao je Eldin Barčić, a prema riječima prisutnih ni oni nisu štedili glasne žice.

“Velika zahvalnost za organizaciju pripada profesorima Mehi Majdančiću i Nijazu Aliću.” dodaje Emka Rabold Požegić koja je bila najstarija među okupljenima, ali sreću zbog toga nije krila jer kaže da bez obzira što je išla u viši razred od onih koji su bili tu, zajedno su proživjeli lijepe trenutke i dijele mnogo uspomena.

Profesor Nijaza Alić zakazao je i novo druženje, ali ovog puta bit će u augustu zbog onih koji žive u inostranstvu.

Iako su u srednjoj školi učenici ocjenjivani sa ocjenama od 1 do 5 ovaj tekst ne možemo a da ne zavšimo stihovima Miladina Šobića. …“al’ nikad ne odem, a da im ne upišem desetku iz drugarstva” sa kojima su se složili svi prisutni.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme