NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nana Fata Huremović ima 92. godine, prisjeća se najljepših bajrama o kojima priča unucima

... | 31. Jula 2020.
10:39
Kalesija Online

Bajrami su najljepši kada radost istog dijelimo sa najmilijim. Obilazi se rodbina i komšije. I u domu nane Fate Huremović iz Kalesije je prava blagdanska atmosfera. Okupila se djeca i unučići. Nana ima 92. godine i rado priča unučićima o bajramima u vrijeme kada je ona bila djevojka. Bili su to, kaže, posebni bajrami. Sa nama je podijelila i po čemu se razlikuju bajrami nekada i sada.

Priča nam nama da bi uoči bajrama djeci iz sela bile uzete haljine što muškoj, što ženskoj, a dobrotvori su bili hadžija Meho i Hamid Nasupović. Otišli bi u dućan kod Mustafe Halilovića i uzeli po šest džakova haljina i poklonili djeci. Za mušku djecu bi uzeli fesove i malte (vrsta materijala) za hlače, a ženskoj djeci basma za dimije bluzu i šalče. Sva djeca iz sela bi izašla na baru (njiva) i poredala se u red i dobila haljine.

Prisjeća se nana i tradicionalnih jela koja su bila najčešća na sofri za bajram.

“Za bajram se spremala naružica, gurabija i maslenica. Izutra bi svi ustali rano. Muškarci su išli na bajram. Posle klanjanja bajrama djeca su išla na “koševe” (raskršće) i čekala odrasle iz džamije, jer su tad dobijali slatkiše koje su držali u “Silahu”(široki pojas oko struka). Kad dođu iz džamije pristupilo bi se klanju kurbana. Tada su se samo ovce klale za kurban, jer su krave bile vrijedne”, objašnjava nana.

“Kurban se sjek'o na veće komade i tako se dijelio da može da se napravi jedan dobar ručak. Odrasli su dijelili kurban, jer se nisu uzdali u djecu. Kada se podijeli kurban onda muškarci idu i obilaze starije komšije od kuće do kuće dijeci se nije dalo da ulaze. Kasnije se obilazila rodbina, apetkom po bajramu održavale su se dove po našim mjestima.”

Duh bajrama, kaže nana, polahko isčezava. Manje se obilaze komšije i rodbina. Nekada se imalo mnogo manje, ali su ljudi pazili jedni na druge i pomagali. Pojasnila je i kako je izgledao sami čin podjele kurbana.

“Danas su bajrami drukčiji. Slabije se komšije obilaze i rodbina. Onda kad kolju ovcu gledaju da imaju pedeset kurbana, znači frtalj. Nije se prije gledalo kolko će bit kurbana da sče podijeli, već se gledalo da kurban bude veći da se može napravit dobar ručak i dijelilo se dokle stigne”.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme