NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nastavlja se kontrola meda u BiH

... | 17. Aprila 2018.
12:44
Kalesija Online

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano će, u okviru svojih nadležnosti u suradnji s nadležnim tijelima BiH, entiteta, Brčko Distrikta BiH, i u idućem razdoblju provoditi sve nužne aktivnosti u vezi s planiranjem, pripremom i provođenjem monitoringa kvalitete meda na tržištu BiH.

Zaključeno je ovo tijekom razmatranja Izvješća o provedenom monitoringu kvalitete meda na tržištu BiH  u kojem se navodi da je u 2017. godini analizirano ukupno 100 uzoraka meda, od kojih 52 nisu bila u skladu s važećim propisima u BiH.

Među uzorcima 72 su uzeta iz meda domaćeg podrijetla, od kojih 42 nisu u skladu s bh. propisima. Od 28 uzoraka uzetih iz uvoznog meda 10 nije odgovaralo važećim bh. propisima. Razlozi neusklađenosti su bili povećan sadržaj hidroksimetilfurfurola (HMF), niska aktivnost dijastaze, smanjen sadržaj reduciranih šećera, kao i odstupanja vrijednosti za električnu provodljivost, sadržaji saharoze i mineralnih te materija nerastvorivih u vodi, dok dva uzorka meda nisu imala deklaraciju.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika