NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nekoliko razloga zbog kojih vrijedi studirati u inostranstvu

... | 13. Decembra 2021.
10:30
Kalesija Online

Nema većeg dokaza zrelosti od spremnosti da školovanje nastavite samostalno, u nekoj drugoj zemlji.

Danas za učenje gotovo i da ne postoje formalne granice – ni fizičke ni starosne. Ali postoje druge barijere, prevashodno troškovne, jer preseljenje u drugu zemlju nosi velike privatne troškove. Nije riječ samo o finansijskom izazovu za pojedinca. Emocionalni, organizacioni, vremenski i drugi „troškovi” su ogromni.

Iako ovo nije jeftin projekat, kad se uzmu u obzir sve prednosti i mane studiranja u inostranstvu, beneficije ipak preovladavaju.

Osim novih znanja, koliko dobrih stvari studiranje u inostranstvu može da vam donese?

1. Odlična stavka u CV-ju

Nije u pitanju samo formalna kvalifikacija. Studiranjem u inostranstvu budućem poslodavcu ćete pokazati da ste spremni da preuzmete kontrolu nad svojim životom, da ste otvoreni ka drugim kulturama, običajima, ljudima, i da se u novim okolnostima odlično snalazite.

2. Postaćete nezavisni

Htjeli to ili ne, odlaskom u inostranstvo ćete u potpunosti izaći iz svoje zone komfora. Drugim riječima, prevazići ćete još jedan važan izazov. Često ćete se oslanjati samo na sebe i svoje instinkte, te ćete iz tih okolnosti izaći još jači i spremniji.

3. Nova poznanstva i interkulturalne kompetencije

Bićete jedan među hiljadu stranih studenata. Time ćete upoznati ne samo zemlju u kojoj se vaš fakultet nalazi već i brojne druge kulture koje donose ostali studenti. A takva znanja su neprocjenjiva za uspjeh na globalnom tržištu rada. Primjera radi, većina oglasa danas ima stavku interkulturalne kompetencije i iskustva. Studiranje u inostranstvu može biti validan dokaz da ih posjedujete.

4. Učićete na drugačiji način i postati prilagodljivi

Obrazovni sistemi se razlikuju, a metodi rada, izvori provjere i očekivanja nisu svuda usaglašeni. Vi ćete iskusiti nešto drugačije, ali ćete morati i da se adaptirate na to kako drugi sistem funkcioniše. Ovo iskustvo će vam značiti u poslovnom životu. Ako ga na vrijeme steknete, kasnije ćete se lakše prilagođavati zahtjevima druge kompanijske kulture i bićete spremniji na promjene koje sa sobom nosi svako novo radno mjesto.

5. Naučićete strani jezik

Elementarno poznavanje jezika i površna znanja vam neće pomoći, jer su osnovne studije po pravilu na lokalnom jeziku, za koju god oblast studiranja da se odlučite. Ako želite da studirate ekonomiju u Beču, morate govoriti njemački; ako želite da studirate političke nauke u Parizu, morate govoriti francuski; ako želite da studirate modu u Milanu, morate naučiti italijanski jezik. Beneficije učenja bilo kog stranog jezika su brojne i ovo znanje će vam otvoriti mnoga vrata i nakon završenog fakulteta.

6. Doživjećete jedinstveno iskustvo

Većina ljudi voli da putuje, ali studiranje u inostranstvu umnogome je drugačije od turističke posjete, čak i kada ste u zemlji čuvenoj po turizmu. Italija, Francuska, Španija i ostale zemlje će za vas kao studenta izgledati drugačije: naučićete koje turističke zamke da izbjegnete, gdje je najbolja kafa, u koje kvartove nikako ne bi trebalo zalaziti. Drugim riječima, studiranje u inostranstvu učiniće vas boljim turistom – gdje god da vas put nanese.

7. Steći ćete prijateljstva za cijeli život

Tokom studiranja se stiču prijatelji koji će zauvijek ostati dio vašeg života. Kada se to dogodi u inostranstvu, sfera poslovnih prilika se takođe širi u neočekivanim smjerovima. Nikada ne znate gdje vas vaša mreža može odvesti.

8. Probaćete najrazličitiju hranu

Studiranje u inostranstvu gotovo da se ne može zamisliti bez lokalnih kulinarskih specijaliteta. Tako ćete probati, a i zavoljeti piroge, baklave, pad taj, čurose, čimičangu, šavarmu ili arančine – napravljene po originalnom receptu.

9. Novi uvidi u poznate stvari

Tek kada se odmaknete od onoga što smatrate svojim, možete stvari da posmatrate objektivno. U multikulturalnom društvu često ćete morati da objašnjavate kako se to radi „kod nas” i zašto. Drugim riječima, uvidjećete sve prednosti i organičenja svoje kulture u odnosu na tuđe i naučiti kako da kombinujete dobre strane raznih kultura.

10. Upoznaćete sebe i postati jača ličnost

Vjerovatno će vas nova iskustva uplašiti i nećete odmah pronaći nove prijatelje. Kao što je pomenuto, „emocionalni troškovi” selidbe su veliki, a proces adaptacije dug. Zato morate upitati sebe da li ste spremni na veliku promjenu. Odgovor najčešće jeste „Da”, jer oni koji za ovakav korak nisu spremni ili sposobni na njega neće ni pomišljati. Zato svaki put kada posumnjate u sebe, recite: „Ja to mogu i svima ću dokazati da mogu”.

11. Postaćete građanin svijeta

Nova iskustva prave vas boljim čovjekom: imaćete razumijevanja za različitosti i steći ćete mogućnost da drugima prenesete svoja iskustva. Poslije iskustva studiranja u inostranstvu, vi ćete drugima biti uzor.

Možda i najvažnije – još više ćete cijeniti ono što imate. Porodicu, mogućnosti, prijatelje. Koliko god da je teško odlučiti se na ovako krupan korak, iz svega navedenog postaje jasno da je studiranje u inostranstvu investicija koja će se višestruko isplatiti.

Sponzorisani članak

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin