NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nekropola stećaka na lokalitetu Mramor-Prisadi u zaseoku Sakići Gornji

... | 13. Januara 2021.
11:33
Kalesija Online

Nekropola Mramorje -Prisadi u zaseoku G. Sakići devastirana je u drugoj polovini 19. stoljeća. U tom periodu Austro-Ugarska gradi makadamski put Tuzla-Zvornik koji između ostalog prolazi i kroz Kikače tj kraj nekropole Mramorje-Prisadi. Trasiranje puta kraj ove nekropole omoućilo je naseljavanje to prostora i formiranje današnjeg zaseoka Kikača Gornji
Sakići. Oko 1881 godine Ibrahim Sakić sa svojim sinovima Avdijom i Osmanom napušta ranije mjesto stanovanja na lokalitetu Turudija i gradi porodičnu kuću na lokalitetu Mramorje- Prisadi. Nekoliko godina kasnije porodica Sakić je napravila još jednu porodičnu kuću na ovom lokalitetu a nešto kasnije napravljena je i zgrada mekteba. Sedamdesetih godina
prošlog vijeka prilikom rušenja pomenutih drvenih kuća i pomoćnih objekata kao i zgrade mekteba u ovom zaseoku pronađen je veći broj stećaka. Tačan broj stećaka na ovoj nekropoili prije devastacije nije poznat a do danas ih je ostalo sačuvano deset.

Stećak broj1
Novootkriveni stećak na lokalitetu Mramor-Sakići. Ovaj stećak se nalazio ispred ulaznih vrata porušene kuće,zbog trenutne nemogućnosti
njegovog potpunog otkrivanja i čiščenja nemoguće je odrediti njegov oblik osim konstatacije da su dimenzije u vidljivom dijelu 160×80 cm.
Stećak broj 2
Novootkriveni stećak ispod sagrađenog pomoćnog objekta na lokalitetu Mramor-Sakići. Stećak je djelimično vidljiv pa ga nije moguće detaljno opisati.

Stećak broj 3
Stećak je ranije evidentiran i djelimično opisan. Opisu treba dodati sljedeće: Od ukupne dužine stećka jedna trećina je postolje, odnosno dio stećka koji se prvobitno nalazio u zemlji te je taj dio neobrađen (što je vidljivo na fotografiji). Stećak se završava oblikom krova „na jednu vodu“.
Iznad motiva polumjeseca isklesan je ornament u formi obruča koji opasuje čitav stećak sa sve četiri strane. Stećak sa polumjesecom na lokalitetu Mramor-Sakići.

Stećak broj 4
Stećak na lokalitetu Mramor-Sakići. Ranije registrovan i opisivan.
Stećak spada u kategoriju položenih stećaka -sljemenjaka. Dobro je obrađen i od kvalitetnog materijala.

Stećak broj 5
Stećak u obliku stuba, oštećen i pomjeren sa izvorne lokacije, danas služi kao kamen međnik između dvije parcele. Stećak je ranije registrovan i opisivan

Stećak broj 6
Stećak ( uspravni – stela ) nalazi se na lokalitetu mezarje Kavgara . Stećak spada u kategoriju uspravnih stećaka tkz. stubova-stela, stećak je bez postolja koji je vjerovatno odvojen prilikom korištenja istog kao građevisnki materijal, na mezarje Kavgara je dovučen nakon rušenja starog mekteba u Kikačima a gdje je bio uhgrađen kao kamen temeljac.
Dimenzije podnožja su : 70×40 cm ,a kosina sljemenja je 40 cm, na sve 4 strane stećka su stilizovana udubljenja u obliku niše.

Stećak broj 7
Na lokalitetu Mramor-Prisadi, rušeći stari pomoćni objekat vlasnik parcele Hidajet (Bego) Sakić u temeljima porušenog objekata pronašao je dva velika kamena koja su ga asocirala na stećke, odnosno na srednjovjekovne nadgrobne spomenike.Prilikom ovog istraživanja utvrđeno je da se radi o dva fragmenta jednog stećka. Vjerovatno je radi lakše ugradnje pod
objekat postolje stećka odvojeno od cjeline. Da se zaista radi o jednom stećku potvrđuje i to što se na postolju stećka koji je grubo obrađen nalazi i početak dijela stećka koji se nalazio iznad površine zemlje a čije dimenzije odgovaraju drugom fragmentu. Pronađeni fragmenti, odnosno stećak spada u kategoriju uspravnih stećaka tzv. stubova, odnosno stela. Ta vrsta stećka se iz osnove, odnosno postolja širi i završava se u obliku krova na dvije vode. Oba fragmenta izuzev što su odvojeni pa sad ne čine jednu cjelinu su dobro očuvani. Stećak je izgrađen od kamena pješčara što je karakteristika i ostalih stećaka pronađenih na ovom prostoru, tj. lokalitetu Mramor- Prisadi .Fragmenti se ne nalaze na izvornom mjestu, odnosno pomjereni su sa prvobitne lokacije nekih 30-ak metara i ugrađeni u objekat kao kameni temeljci. Dimenzije stećka su sljedeće: ukupna visina računajući i postolje iznosi 1,50 m, dok je visina stećka bez postolja 1 m. širina čeone strane stećka u podnožju iznad postolja iznosi 0,50 m dok u najširem dijelu iznosi 0,80 m odakle se stećak završava u obliku krova na dvije vode.
Dužina stranica krova je po 0,45 m. širina bočne strane stećka je 0,35 m. na stećku nisu uočeni ukrasni motivi niti natpisi. Dimenzije postolja stećka su 0,50 x 0,50 x 0,80 m., samo postolje grubo otesano vjerovatno što se taj dio prvobitno nalazio u zemlji pa nije bilo potrebno da se posebno obrađuje.

Stećak broj 8
Stećak u obliku stuba,pronađen u temeljima porušenog pomoćnog objekta Mahmuta Sakića ,na stećku nisu vidljivi motivi niti ukrasi, dimenzije:90x50x30cm.

Stećak broj 9
Stećaku u obliku stuba,koji je također pronađen u temeljima istog objekta. Dimenzije su identične prethodno opisanog stećku.
Stećak broj 10
Oštećeni stećak u obliku stuba, na stećku je uočljiva takozvana niša koja je rađena tehnikom reljefnog udubljenja. Stećak se nalazio utemeljima kuće Huse Sakića koja je porušena 70. godina prošlog vijeka.

(Iz rada “Nekropole i stećci u kalesijskom naselju Kikači”koautora profesora Ekrema Sakića i dr.Midhata Spahića objavljenog u časopisu ” Baština” kojeg izdaje Zavod za zaštitu i korištenje kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa TK.)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Magazin