NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nekropola stećaka na lokalitetu Njiverica

... | 23. Januara 2021.
16:42
Kalesija Online

Lokalitet Njiverica se nalazi na granici između Kikača i Babine Luke.Na ovom lokalitetu se danas nalaze dva stećka.Ova nekropola je jedina u Kikačima koja nije devastirana i na kojoj se nalaze stećci na izvornoj lokaciji.

Stećak broj 1

Stećak je utonuo u zemlju i to je razlog što ga je teže detaljnije opisati.Stećak spada u kategoriju uspravnih stećaka takozvanih stela,dimenzije : 260x85x40cm.Na vidljivim stranama stećka nisu primjećeni ukrasi nutu natpisi.Više detalja o  ovom stećku svakako bi imali ukoliko bi se stećak vratio u prvobitni položaj to jeste uspravio.

Stećak broj 2

Ovaj stećak je najvećim dijelom utonuo u zemlju,samo je vidljiva ivica na osnovu koje se da zaključiti da se radi o stećku.Vjerovatno se radi o položenom stećku takozvanom sanduku.Dužina ovog stećka je 180 cm dok ostale dimenzije zbog debelog sloja zemlje na njemu nisu dostupne.Više inf. o ovom stećku bi imali ukoliko bi se otkopala zemlja oko istog.

(Iz rada “Nekropole i stećci u kalesijskom naselju Kikači”koautora profesora Ekrema Sakića i dr.Midhata Spahića objavljenog u časopisu ” Baština” kojeg izdaje Zavod za zaštitu i korištenje kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa TK.)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme