NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nelegalna ploča u Bratuncu: Nova provokacija žrtvama genocida u Srebrenici

... | 19. Juna 2019.
09:30
Kalesija Online

Članovi udruženja “Istočna alternativa” iz Bratunca su danas u Srebrenici na nekadašnjoj zgradi SUP-a postavili spomen ploču “srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995. godine”.


Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti smatraju da je nelegalno postavljanje spomen-ploče “najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida i to manje od mjesec dana pred još jednu godišnjicu obilježivanja srebreničkog genocida”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je još jedan dokaz majorizacije Bošnjaka u RS, a posebno u Srebrenici od onih koji bi najradije željeli da Bošnjaka nema na ovim područjima. Postavljanje ploče izvršio je Vojin Pavlović iz ‘Istočne Alternative’ bez ikakve saglasnosti hinjski i bez ikakve najave”, navodi se u reakciji zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića i predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića.

Fejzić kaže da je ploča nelegalno postavljena te da postoji i skupštinska odluka kojom je zabranjeno postavljanje bilo kakvih spomen-ploča. Prema njegovim riječima, obavijestio je komunalnu policiju i tražio uklanjanje ploče.

(Anadolu Agency)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika