NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nisu imali naoružanje ali su imali veliko srce za odbranu domovine

... | 11. Januara 2019.
14:33
Kalesija Online

Prije 27.godina u Tojšićima je održano Regionalno savjetovanje Patriotske lige koje je, kasnije će se ispostaviti, bilo od velikog značaja u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.

“Prije svega radi se o ljudima koji su prvi prepoznali šta se sprema Bosni i Hercegovini. Ti ljudi su bili spremni, bez obzira na opasnosti, da brane Bosnu i Hercegovinu, da brane njen narod. Patriotska liga je embrion ARBiH, iz tih jedinica Patriotske lige i iz drugih i drugih jedinica patriota nastale su kasnije jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Drugi veliki značaj jedinica Patriotske lige jeste što su one prve pružile otpor agresoru i na taj način obezbijedile dodatno vrijeme “-kazao je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Na branik Bosne i Hercegovine stali su i za nju su dali život mnogi borci među kojima su i hrabri Kalesijci.

“Ja često u praksi imam priliku da istaknem trokut Kalesija, Živinice, Lukavac. Ova Sprečanska kotlina, naravno uključujući svih 19 općina u regiji Tuzla, izuzev Šekovića, je jako veliki doprinos dao, zato što je to najbrojniji bazen. Moram reći da je malo boraca kakvih je bilo u ovoj Sprečanskoj dolini”-istakao je komadant Regionalnog štaba Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu Vahid Karavelić.

Članovi Patriotske lige nisu imali naoružanje, nisu imali municiju ali su imali srce i hrabrost da se organizuju da osvijeste građane, narod Bosne i Hercegovine za ono što se sprema, za ono što će se desiti.

Danas, u Tojšićima obilježena je 27.godišnjica savjetovanja Patriotske lige. Položeno je cvijeće na spomen obilježje u Tojšićima i centralno spomen obilježje u Kalesiji. Proučena je fatiha onima koji su svoje živote dali za odbranu jedine nam domovine.

Prisutni na obilježavanju godišnjice istakli su značaj obilježavanja 11.januara i drugih bitnih datuam iz razloga odbrane istine onoga što se dešavalo tih ratnih godina.

Danas će biti upriličena i Akademija te proglašenje pobjednika literarnog konkursa.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme