NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Nova knjiga Sejfulaha Imamovića “Vukovijski vremeplov II”

... | 25. Aprila 2018.
16:46
Kalesija Online

Iz štampe je izašla nova knjiga Sejfulaha Imamovića, Vukovijski vremeplov II. U ovoj knjizi su rodoslovi: Ćatića, Dedića, Habibovića, Hamidovića, Herića, Hukića, Jajića, Jakubovića, Majdančića, Mehmedovića, Mešanovića, Mujkanovića, Padžića, Poljakovića i Zukića iz Vukovija Donjih i Bajrića iz Dubrava Gornjih. U knjizi se mogu pronaći: važni događaji za Vukovije, stari običaji, gradnja puteva, poznate vodenice, memoarska sjećanja, zapisi i drugo.

Knjiga je obogaćena novim prilozima (5), dokumentima (6) i fotografijama (50), koje pričaju priču o ljudima, običajima i specifičnostima ovog kraja.

Izdavač knjige je autor, preko JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla i Društva arhivskih zaposlenika TK Tuzla. Recenzenti knjige su: prof. dr. Izet Šabotić i mr. sc. Omer Zulić.

 

Sejfulah Imamović rođen je 1957. godine u Donjim Vukovijama. Po zanimanju je dipl. ing. tehnologije, odsjek hemijsko-tehnološki. Radio je u TG Birač u Zvorniku 1986. i 1987. godine kao inženjer u Koordinaciji proizvodnje glinice. U MUP TK Tuzla prelazi 1987. godine, gdje i sada radi kao inspektor za zaštitu od požara. U struci je izdao priručnik Zaštita pri proizvodnji, prometu i upotrebi eksplozivnih materija. Napisao je knjige „Vukovije“ i „Leksikon tradicionalnih bosanskih termina“, koje su objavljene  2010. godine. U 2011. godini napisao je knjigu „Stari nišani u Vukovijama“, čime je zaokružena slika o Vukovijama sa historijom, jezikom i materijalnim dokazima o postojanju ljudi na jednom prostoru.

Nakon dugogodišnjih istraživanja i napisanih djela, sada radi na proširenju svojih saznanja na simbolici života i nadgrobnih spomenika. Spada u red priznatih kalesijskih slikara. Član je Udruženja likovnih umjetnika TK od 2012. godine. Izlagao je na kolektivnim izložbama u Zenici, Živinicama, Gračanici, Tuzli  i Kalesiji u kojoj je imao i nekoliko samostalnih izložbi. Učesnik je likovnih kolonija u Zenici, Tuzli, Živinicama, Gračanici i Kalesiji. Na konkursu za idejno rješenje aktuelnog grba općine Kalesija osvojio je prvo mjesto, a učesnik je i drugih konkursa takmičarskog duha među kojima je i V i VI Bijenale umjetnosti minijature BiH u Tuzli. Na VI Bijenalu sa tri djela, u tri različite tehnike, ušao je među 150 umjetnika u BiH i dijaspori. Učešće je uzeo i na 7. BUM BiH, u oktobru 2013. godine u BKC TK Tuzla.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme