NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Novinar koji spori broj ubijene djece u Sarajevu novi urednik BHRT-a

... | 14. Marta 2018.
16:31
Kalesija Online

Upravni odbor (UO) BHRT jučer je u Banjoj Luci sa tri glasa za i jednim glasom protiv izabrao Marka Radoju za urednika informativnog programa BHT 1 i Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa BHT 1.

Tako je, nakon što nije imenovan za direktora BHT-a, Miloviću ipak učinjena određena usluga, pa je postavljen za urednika.

Ostaje nejasno po kojem kriteriju je Milović postavljen za urednika dokumentarnog programa, s obzirom da nema gotovo nikakvog iskustvo rada u dotičnoj novinarskoj branši. No, stvari će možda biti jasnije ako se uzme u obzir da je Milović  u javnosti poznat kao jedan od najekstremnijih javnih proponenata hrvatskog nacionalizma i politike HDZ-a u BiH, a njegovi tekstovi i pisanje na društvenim mrežama često su na granici čistog govora mržnje.

U nastavku su samo neke od mnoštva primjera Milovićevih kontroverznih stavova kojima vrve njegovi tekstovi i istupi.

Uvesti vize Bošnjacima

Već nekoliko godina Milović insistira na tvrdnji da bi Hrvatska, kako bi primorala bošnjačke političare da prihvate političke zahtjeve HDZ-a BiH, “korisnicima bh. putovnica” trebala uvesti vize. S obzirom na to da većina bh. Hrvata ima hrvatske, a Srba srpske pasoše, jasno je da Milović ovakvim zahtjevom zapravo zagovara fizičku izolaciju bošnjačkog naroda od ostatka Evrope, piše Slobodna Bosna.

– Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine – kazao je Milović za Hrvatski Medijski Servis.

“Genocidizam”

Miloviću ni genocid u Srebrenici nije dovoljno osjetljiv za vlastitu političku borbu i zajedljivost prema većinskom narodu, pa je tako ustvrdio da su na osnovu genocida u Srebrenici Bošnjaci utemeljili ideologiju “genocidizam”, koja je, prema njegovim riječima postala vodeća u ovom korpusu i iz koje on izvlači korist za sebe.

No, nije se zadržavao samo na Srebrenici. Miloviću smeta i što Bošnjaci izražavaju pijetet prema hrvatskim žrtvama u Vukovaru, tvrdeći da je to samo njihov pokušaj dizanja tenzija između Srba i Hrvata.

Napuštanje državnih institucija

Razbješnjen zbog neusvajanja Izbornog zakona, Milović je u jednom od svojih nedavnih tekstova pozvao HDZ BiH da jednostrano napusti sve državne institucije na duže vrijeme i time u potpunu blokadu stave funkcioniranje BiH.

– Adekvatan odgovor HDZ-a bio bi ustvari potpuno povlačenje iz rada oba doma Parlamenta FBiH, a ne samo uvjetovanje nekoliko tačaka – napisao je Milović.

Kiseljak je bolji od Sarajeva

Milović je prije pola godine napisao tekst pod nazivom “31 razlog zašto Sarajevo zavidi Kiseljaku” u kojem je nastojao dokazati kako je Sarajevo u svim segmentima lošiji grad za življenje od Kiseljaka. Dalje od naslova zaista nije potrebno navoditi.

Status o broju ubijene djece u Sarajevu

Međutim, najviše prašine u javnosti podigao je njegov status na društvenim mrežama o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

– Kada sam stigao u Sarajevo 2007. govorilo se o 900 djece. Kasnije je, (naravno), zaokruženo na 1000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama već je bilo 1.100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo na 1602. Jadna djeca… – napisao je Milović.

Tvrtko Milović je rođen 1982. godine u Sarajevu, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a magistrirao na FPN u Sarajevu. Novinarsku karijeru započeo je na TV KISS iz Kiseljaka, Nakon kratkotrajne karijere u Sarajevu gdje je u svega nekoliko mjeseci promijenio radna mjesta na BHRT-u, TV Sarajevo i FACE TV, Miloviće se ponovo vratio TV KISS gdje je bio direktor, a od 2017. godine direktor je portala Dnevnik.ba. Član je i stručnog tima Instituta za društvena istraživanja iz Mostara.

 
Izvor: Slobodna Bosna

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika