NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Novinarska akademija u Neumu: Kako smanjiti govor mržnje

... | 15. Avgusta 2013.
18:12
Kalesija Online

Udruženje BH novinari je u periodu 1. do 6. augusta u Neumu organizovalo Akademiju novinarstva posvećenu jeziku mržnje, te produciranju sadržaja koji će promovirati smanjenje jezika mržnje u javnom prostoru.

Ukupno šesnaest mladih novinara i studenata novinarstva sa gotovo svih prostora BiH imalo je priliku da upotpune svoje znanje, te doprinesu u dekonstrukciji jezika mržnje u BiH.

Polaznica Akademije novinarstva je studentica Žurnalistike, članica udruženja BH novinari i izvjestiteljka iz Tojšića za Kalesija Online Edina Šahmanović.

“Kao studentica prve godine Žurnalistike, sa skromnim iskustvom u ovom poslu zaista mi je bila velika čast prisustvovati Akademiji i čuti iskustva novinara koji su dvadeset i više godina u ovom poslu. Što se tiče teme govor mržnje je zaista sve više prisutan, ne samo od strane novinara i medija nego i drugih društvenih aktera, što zaista predstavlja veliki problem BH javnosti. Organiziranje ovakvih seminara, posebno za studente i mlade novinare, od velike je pomoći u rasuđivanju šta je zapravo govor mržnje, da li treba objaviti i na koji način “, kazala je Edina.

Predavači su bili Henrik Keith Hansen, stručnjak Vijeća Europe i dugogodišnji danski novinar, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, te glavni i odgovorni urednik Alternativne televizije Vlatko Vukotić.

Također, u okviru Akademije svaki polaznik je izabrao temu za istraživačku novinarsku priču koja će se publikovati u medijima i na novembarskoj konferenciji na kojoj će sudjelovati predstavnici Vijeća Evrope, vlada Norveške i Irske, domaćih i međunarodnih organizacija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Intervju