NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Novu godinu počnite sa dobrom knjigom: “Legionar” Mehmeda Đedovića pravi izbor

... | 12. Januara 2019.
12:10
Kalesija Online

Društvo pisaca BiH proglasilo je roman “Legionar” književnika Mehmeda Đedovića za najbolji u 2015. godini, u kategoriji knjige namijenjene odraslima. Ukoliko do sada niste pročitali roman poznatog Kalesijskog pisca ili želite novu godinu započeti sa izuzetno dobrom knjigom naša preporuka upravo je “Legionar”.

Legionar progovara o svemu onome što je dugo držano pod tepihom, prešućivano. O stvarima i događajima koje je bivši sistem izbrisao iz sjećanja i iz udžbenika, a oni su cijelo vrijeme bili veoma živi. Donekle se može reći da je takva vrsta politike dovela do mnogih sukoba a kuliminirala u ovom zadnjem bosanskom ratu. Legionar svakako zahtijeva jedan detaljan esejistički pristup romenesknom tekstu, jer on je toliko kompleksan i višeslojan da bi mogao poslužiti za ispisivanje barem još nekoliko knjiga na sličnu temu.

Jedna ovakva knjiga nam pruža širi uvid u ono šta je bio jedan zaboravljeni rat. Priča o stradanju, zabludama i nadanjima malih ljudi. On ne ispravlja i ne popravlja ono što se popraviti ne može, on, rekosmo li to već, priča priču. A kada je priča u pitanju ovaj autor je dokazao da to odlično zna uraditi. Sa Legionarom on se bavi nečim što se od njega kao autora možda i nije očekivalo, no i to je dokaz da je ovaj pisac uvijek spreman da iznenadi i oduševi čitaoca njegovih knjiga. Recimo i to da će čitaoci ovog romana, pred sobom imati autentičnu sliku, ljude, mirise, patnje, sve ono što je nosilo vrijeme četerdesetih i pedesetih godina. Roman kakav je Legionar teško da će proći nezapaženo kod čitalaca, jer on provocira i kopka po temama iz historije, postavlja pitanja i drži vas zakovane za radnju sve do zadnje rečenice.

Đedović je do sada objavio romane: Sjena kurjaka, Vodi je da teče i Onaj kojeg nema… Član je Društva pisaca BiH i predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog kantona. Živi kao samostalni umjetnik.

Ovu kao i mnoštvo drugih zanimljivih knjiga možete pročitati ako postanete član Gradske biblioteke Kalesija …. Članarina za cijelu godinu samo 10 KM.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme