NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

O dobrim i lošim stranama interneta učenicima iz Kalesije govorit će mr. Amela Delić

... | 12. Aprila 2018.
09:02
Kalesija Online

Broj korisnika interneta u Bosni i Hercegovini je sve veći i veći. Internet kkoriste i djeca i odrasli. Kao mreža Američke agencije za projekte naprednih istraživanja Internet je nastao 1969. godine. Njegovi utemeljitelji zamislili su ga kao silu demokratije, mrežu koja će ljude osloboditi autoriteta “središta”.

O dobrim i lošim stranama interneta kalesijskim učenicima govorit će mr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli – Odsjek žurnalistika.

– Iako je zaista učinio da svijet postane “globalno selo” i da u svakom trenutku budemo informisani, u posljednje vrijeme napisano je mnoštvo knjiga i članaka o problemima koje nosi naše pretjerano oslanjanje na internet. Kritičari posebno naglašavaju pretjerano trošenje vremena na internetu, narcisoidnost koja se razvija kod korisnika, a koja je otjelovljena u „kultu selfija“, otuđenost i usamljenost dok istovremeno mislimo da smo povezani i uključeni. Otprilike od 2008. u svijetu se liječi i ovisnost o internetu (društvenim mrežama, igricama). Internet je kreirao klasu iznimno bogatih mladih ljudi, kakvi su kreatori Facebook-a, Instagrama, Amazona. Kreirao je radna mjesta za informatički pismene, ali je veliki broj radnih mjesta zauvijek izgubljen, a neki poslovi gube svaki smisao, kaže mr. Amela Delić.

Predavanje za osnovce je na raspored u petak, 13. aprila, u 17,00 sati, a za srednjoškolce, 4. maja, u petak, u 17,00 sati. Oba predavanja održat će se u velikoj sali BKC-a.

Ulaz će biti dozvoljen i svima ostalim zainteresiranim građanima. Posebno roditeljima učenika.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave