NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježen “Dan narcisa” u Kalesiji, veliki broj žena na predavanju o borbi protiv karcinoma

| 18. Marta 2017.
13:25
Kalesija Online

U organizaciji Udruženja koje okuplja žene oboljele od karcinoma i drugih malignih oboljenja “Ženo, majko sestro” danas je održan okrugli stol na kojem se govorilo o prevenciji karcinoma, a sve u sklopu manifestacije “Dan narcisa”.

Prije samog predavanja o ovoj temi, Almira Omić učenica Medicinske škole u MSŠ Kalesija u ime učenika predsjednici Udruženja Nasihi Pjanić uručila je poklon uz poruku da će učenici ove škole uvijek biti uz ovakva udruženja koja rade na prevenciji bolesti i pomoći drugima.

Senija Huremović operisala je karcinom prije četiri godine i prošla je kroz hemoterapije i borbu sa ovom opakom bolešću i danas se osjeća kao pobjednica. Kaže da je kroz druženje i kroz priču sa ženama koje su imale slične bolesti lakše sve prebrodila i nastavila da živi.

Refiki Aščić ljekari su još 2007.godine otkrili karcinom dojke, pa je bila primorana da odstrani jednu dojku, ali se nastavila boriti, ali i ohrabrivati sve one koje su oboljele da se bore i da se liječe.

“Molila bi sve majke, sestre i žene da se javljaju redovno ginekologu i da redovno vrše preglede kako bi na vrijeme se reagovalo ukoliko se otkrije karcinom”, govori Aščić.

Kroz rad u ovom udruženju ali i druženje Ismeta Ibranović je zaboravila na bolest koja ju je zadesila. Ona je opersiana prije osam godina, a kroz rad i druženje sa ženama kako nam kaže ozdravila je.

Svoju podršku ovakvom okruglom stolu pružio je i direktor kalesijskog Doma zdravlja dr. Muhamed Osmanović koji je kazao da će ustanova na čijem je on čelu uvijek pomagati borbu protiv karcinoma bilo novčano ili određenim predavanjima.

“Prije svega ja sam zadovoljan što sam pozvan da kao ljekar prisustvujem ovako značajnom predavanju. Mi smo prepoznali značaj problema, s obzirom da sve večći broj žena iz Kalesije ima karcinom dojke. Preuzeli smo mi neke mjere i preko timova Porodične medicine mi ćemo putem mamografije pregledati 800 žena i 450 kao prevenciju grlića maternice”, govori direktor Osmanović.

Dr. Sanda Kreitmayer Peštić- mr.sci. specijalista porodične medicine iz Tuzle bila je gošća ovoga okruglog stola te je na taj način dala podršku ženama iz Udruženja “Ženo, majko, sestro”.

“Već deset godina bavim se dijagnosticiranjem oboljenja od dojke. Veoma je bitna edukacija, ali i pomoć koja se pruža ženama oboljelim od karcinoma. Jako je bitno da i zdrave žene znaju koliko je bitno da se javljaju ljekaru i da se redovno kontrolišu”, govori doktorica Peštić.

Ona ističe da je ovo udruženje jako mlado i da je na dobrom putu, jer žene mogu tu doći i ispričati svoju priču.

Na okruglom stolu su govorili i specijalista ginekologije dr.Zumra Begić, doktorica Dina Šmigalović, a kao zaštitno lice “Dana narcisa” pojavila se i mlada dr. Sumeja Ramić.

Generalni pokrovitelj manifestacije bila je grupacija Polo i CPA Tojšići, a kako je rekao Vildan Uščuplić vlasnik kompanije oni će uvijek podržavati ovakva okupljanja koja za cilj imaju pomoć mnogim ženama i majkama iz Kalesije.

 

 

 

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme