NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena 27. godišnjica bitke na Lisači

... | 25. Novembra 2021.
14:20
Kalesija Online

Jedna od najveličanstvenijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine desila se na današnji dan, 25. novembra 1994. godine. Desila se bitka na Lisači. Pobjedu na Lisači izvojevale su združene jedinice Drugog korpusa Armije R BiH, ali najveći dio posla odradili su pripadnici kalesijskih ‘Gazija’ – 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade. Od velike pobjede časne Armije RBiH prošlo je 27. godina, a evociranjem uspomena učesnika u bitci na Lisači  i sjećanjem na najhrabrije sinove koji živote dadoše za odbranu domovine, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježju obilježena je godišnjica. Ovom prilikom organizatori, kao i delegacije Općine Kalesija, MIZ Kalesija, te boračkih udruženja istakli su da veliku zahvalnost dugujemo onima koji su bili tu prije 27. godina, branili domovinu, te da trebamo raditi na jedinstvu svih nas, jer imamo samo jednu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje je počelo kratkim uvodom organizatora, koji su istakli značaj obilježavanje 25. novembra, kada je na Dan državnosti 1994. godine, pred zalazak sunca, oslobođena Lisača i kada se predali pripadnici vojske RS koji su bili zauzeli ovu kotu na Majevici.

Prisutnima su obratili se predsjednik MIZ Kalesija, načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, komandir Zijad Kuko, Ćazim Huremović ispred sprečansko-muslimanske brigade, te Šemsudin Nasupović ispred Organizacionog odbora i predsjednik JOB-a Kalesija, koji je kazao da je ponosan na hrabrost sinova bosanskih u kavim su uslovima izvojevali pobjedu na Lisači, da su oni koji zaslužuju da se svake godine prisjećamo Lisače i šehida. Ovom prilikom Nasupović je kazao da Bošnjaci drugu zemlju nemaju i neće se odreći nijednog dijela njene teritorije. Bošnjaci trebaju cjelovitost Bosne i Hercegovine.

U toku naredne sedmice ispred JOB, Udruženja policije 1992-1995, te Patriotske lige bit će upućen zahtjev da se sljedeće godine preuredi plato gdje se svake godine obilježava godišnjica, uradi rekonstrukcija spomen ploče, te urede prilazni putevi koji vode do Lisače.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme