NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena 27. godišnjica formiranja 116. Muslimanske brigade Tupković

... | 8. Aprila 2019.
11:50
Kalesija Online

Prije 27. godina formirana je ratno oslobodilačka 116. Muslimanska brigada Tupković, koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Mještani Tupkovića, ali i okolnih mjesta ujedinili su se 1992. godine i iz ljubavi prema rodnoj grudi stali na branik domovine. U subotu je obilježena godišnjica formiranja 116. Muslimanske brigade Tupković.

“Mi smo dali veliki doprinos, dali smo naoružanje kako bi odbranili svoje selo. Uvijek moramo biti spremni za odbranu domovine. Pripadnici naše brigade išli su na ratišta širom kantona i šire. Tupković je više puta granatiran od 1992-1995 godine. Možete samo zamisliti da je jedno dijete od 2 mjeseca poginulo, na neninim rukama”-kazao je Asim Nukić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Tupković.

U ratnom pohodu učestvovalo je 470 demobilisanih  boraca, a 23 osobe su izgubile ono najdragocijenije, a  to je život. Stradalo je i 9 civila.

Nemjerljiv doprinos u odbrani Tupkovića dalo je i nekoliko žena. Život je izgubila Bahira Mušanović na ratištu u Brčkom. Pripadnici brigade bili su na ratištima u Brčkom, Teočaku, Vijencu, Kladnju, Banovićima…

“Meni mnoga sjećanja naviru, kao da je jučer bilo. Ovdje su ljudi na početku rata se organizovali, poučeni iskustvima ranijih ratova. Samostalno smo se naoružavali, pravili smo oružje, kupovali, formirali vodove, čete iz koje je nastao tupkovljanski bataljon, a kasnije 116. Muslimanska brigada. U novembru 1992. godine bilo je jako malo brigada u čitavoj Bosni i Hercegovini”-prisjeća se Ramiz Muhić, pripadnik Armije BiH.

Svoj doprinos u odbrani domovine dao je i Mehmed Ferizović.

“Odavde su učestvovali momci, za oružje smo se snalazili kako smo znali. Policija i vojska zajedno su djelovale, formirale su jedinice, da bi se odbranili i sačuvali naš narod. Znali smo šta nam dolazi od strane agresora. Naši borci su učestvovali i na odbrani Kula Grada. Prvi šehid je iz Živinica Izet Selimović, koji je život izgubio na Kula Gradu”-navodi Mehmed Ferizović, pripadnik rezervog ratnog sastava PS Živinice.

Svečanost su uljepšali i članovi recitatorske, folklorne i dramske sekcije OŠ ” Gračanica”. Nakon svečanosti uslijedilo je i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima, gdje su porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici Općine Živinice, boračka udruženja, predstavnici MIZ Živinice, te drugi gosti koji su položili cvijeće i proučili fatihu na Spomen obilježju u Tupkoviću.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika