NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima Zvornika

... | 1. Juna 2020.
17:35
Kalesija Online

“Ako ne znaš šta je genocid i masovni zločin obiđi sva grobna mjesta odgovor ćeš pronaći u njihovoj tišini”.

Danas je prvi juni. Za nekoga samo običan datum, a za preživjele Zvorničane bolna rana, koja i poslije 28. godina nije zarasla. Negirajući genocid, masovne zločine na području Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Vlasenice rana još više krvari. Nikad ni zarasti neće. Ramiza Omerović rodom je iz Zvornika. Tokom rata izgubila je roditelje, supruga, te brojne članove porodice.

“Posmrtne ostatke majke sam pronašla 2013. godine. I ukopana je ovdje. Dolazim svake godine. Izgubila sam oca. Supruga sam izgubila u Srebrenici, nisam ga još pronašla. Ranjena sam od granate. Vratila sam se u Bratunac. Živim sa kćerkom, dvije su udate. Neka se nikad nikome ovakvo nešto ne dogodi. Želim da se kosti onih koji nisu pronađu. Izgubila sam i dva djevera. Jedan kada je poginuo, ja sam ranjena. Kroz mjesec dana rodila sam kćerku i dala joj ime po njemu, Rašida”, kaže Ramiza.

Prvog juna 1992. godine prisjetio se i Ahmet Grahić.

“Prošlo je 28. godina, 1. juni nama je bio jučer, bez obzira što je prošlo toliko godina. Mi kao porodice nikad ne možemo zaboraviti. Možda neki i pokušavaju zaboraviti, ali kroz rad udruženja i organizacija ostavljamo sjećanje pokoljenima koja će doći iza nas i da ne dožive ovo što smo mi doživjeli”, istakao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik.

Srebreničanin Amir Kulaglić u genocidu izgubio je sve muške članove porodice, mnogo prijatelja. Samo je on preživio. Mali je broj posmrtnih ostataka koje je pronašao od svojih najmilijih. Još uvijek traga za njihovim kostima.

“Svi mi koji imamo vlastito iskustvo rata genocida, protjerivanja i gubitka najmilijih članova porodice na ovakva okupljanja dolazimo i veoma je emotivno, teško se možemo pomoriti sa činjenicom da i poslije 25. godina od rata i agresije na BiH još uvijek tragamo za 7.500 hiljada nestalih osoba. To su naši najmiliji koji čekaju i nadamo se da ćemo da ih pronađemo”, kazao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja.

Zvornik je bio prvi na udaru agresije na BiH. Na području ove opštine počinjeni su veliki zločini nad civilima bošnjačke i romske nacionalnosti i broj nevino stradalih i nestalih mjeri se hiljadama. Još uvijek se traga 418 nestalih osoba samo sa područja Zvornika.

Posmrtni ostaci identifikovanih žrtava ukopani su na Šehidskom mezarju Kalesija Gornja i na porodičnim mezarjima u zvorničkim naseljima.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Džafić je pozvao porodice nestalih osoba da istraju u traženju svojih
najmilijih te da se izvrši pritisak na Tužilaštvo kako bi počeli raditi
na kažnjavanju zločinaca koji su ubijali civile Zvornika, ali i drugih
gradova u Podrinju gdje su 1992.godine počinjeni zločini.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme