NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića

| 20. Oktobra 2017.
14:09
Kalesija Online

U organizaciji JU BKC ”Alija Izetbegović” jučer, u četvrtak, 19. oktobra, i u Kalesiji je obilježena 14. godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća i učenje Fatihe ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja. Cvijće su položile delegacije Općine, predvođena načelnikom Sradom Džafićem,  SDA Kalesija, Asocijacije mladih SDA, borčakih organizacija i predstavnici JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

U velikoj sali BKC-a  prikazan je dokumentarni film „Djelo iznad smrti“ koji govori o životu rahmetli Alije Izetbegovića. U filmu, o Aliji kao čovjeku i borcu za BiH, govorili su između ostalih, Stipe Mesić, Milan Kučan, Ivo Komšić, Miro Lazović, Ljubomir Berberović

Nakon prikazivanja filma u galerijskom prostoru BKC ”Alija Izetbegović” otvorena je Izložba novinskih tekstova „ Lik i djelo Alije Izetbegovića 1992 – 2003“ (galerija BKC-a). Izložbu je otvorio kalesijski književnik i biznismen Suad Bešlić.

Kulturna manifestacija “IKRE 2017” nastavlja se danas, u petak, u 16,30 sati, promocijom knjige priča „Malo čudo“ Mehmeda Đedovića i romana „Fuga za Amaliju“ Safeta Berbića. Promocija će se održati u Gradskoj biblioteci Kalesija.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme