NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena godišnjica smrti šest Srebreničana koje su ubili Škorpioni: “Svaki dan me sve više boli”

| 17. Jula 2017.
15:33
Kalesija Online

Na stratištu Godinske Bare u općini Trnovo danas je obilježena godišnjica stradanja šest Srebreničana koje su na današnji dan 1995. godine ubili članovi srpske paravojne formacije “Škorpioni” pod komandom Slobodana Medića.

Veliki broj ljudi okupio se kako bi odao počast nevino ubijenim mladićima i kako se zločin koji je zgrozio svijet nikada ne bi zaboravio. Na mjestu zločina položeno je cvijeće, proučeni su Jasin i Fatiha, te su članovi porodica ubijenih mladića u znak sjećanja na svoje najmilije posadili šest jabuka.

– Prošle su 22 godine. Očekivala sam da će me manje boljeti, ali boli me svaki dan sve više, jer sam sama – kazala je majka Azmira Alispahića, Nura Alispahić, koja je u ratu izgubila i drugog sina.

Na današnji dan 1995. godine svirepo su ubijeni: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Pripadnici Škorpiona streljali su mladiće iz Srebrenice i taj zločin sami snimili. Na snimku se vidi kako grupa pripadnika Škorpiona, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa. Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Video snimak poznat pod nazivom “Škorpioni” je dospio u javnost nakon što je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u junu 2005. godine. Snimak je napravljen na lokaciji Godinske bare udaljenoj oko dva kilometra od Trnova gdje je bila smještena specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, poznata pod imenom “Škorpioni”. MUP Srbije je na zahtjev vlade Republike Srpske u junu 1995. godine poslao ovu jedinicu u Trnovo.

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. godine članove jedinice “Škorpioni” koje je koordinirao sigurnosni aparat Srbije. Osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora.

Komandant jedinice “Škorpioni” Slobodan Medić, kao i Branislav Medić osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin. Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin, a pred sudom je rekao da se “najdublje kaje” i tražio pravednu presudu.

(Faktor.ba)

Komentari

Kategorija: Društvo i politika