NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

... | 26. Septembra 2020.
16:24
Kalesija Online

Stotinjak učesnika Marša putem spasa iz Vlasenici, Tuzle, Odžaka, Sarajeva i drugih krajeva, obilježilo je u subotu 28. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

Prolazeći putem spasa učesnici marša su zastajali na lokacijama masovnih stratišta gdje su zvjerski ubijani Bošnjaci Vlasenice. Proučena je Fatiha i nastavljen pohod ka nekadašnjem logoru Sušica.

– Proveo sam u Sušici mjesec, a kasnije još nekoliko mjeseci u logoru Batković kod Bijeljine. Jedan sam od rijetkih koji je preživio pakao tih logora – kaže Meho Musić, povratniku Vlasenicu.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje dana zatvaranja logora Sušice Mujo Hadžiomerović istakao je kako su za zločine počinjene u Sušici i na teritoriji Opštine Vlasenica odgovarala samo tri zločinca – Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar, koji je bliži rođak aktuelnog premijera bh.enriteta RS Radovana Viškovića.

– Pravosudne instance imaju u svom posjedu još desetak krivičnih prijava, ali mi već godinama čekamo na njihovo očitovanja. Pažnja pravosudnih institucija je fokusirana ne nebitne stvari, a ne na rješvanje predmeta najtežih ratnih zločina – kaže Hadžiomerović.

Podpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić podsjetio je sve prisutne kako je vojno i političko rukovodstvo RS pravomoćno preduđeno za najteže zločine i zločin genocida, ali da se 28 godina kasnije zločinci nagrađuju priznanjima.

-Imali smo nedavno slučaj da je presuđenom ratnom zločincu posvećena minuta šutnje u Narodnoj skupštini RS. Zbog toga žrtve zločina i genocida moraju ponavljati ko je zlo počinio i na ovakvim mjestima mora nas biti više – kaže Salkić.

Cvijeće i Fatihu su proučili predstavnici Udruženja šehida Opštine Vlasenica, Savez logoraša BiH, Udruženja iz Sarajeva i Odžaka, kao i podpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić. Premijerno je s razgalsa puštena kasida „Bijeli nišani“, a potom su učesnici Marša putem spasa nastavili svoj put ka šehidskom mezarju Rakita.

Osuđeni

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine. 

Izvor: avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika