NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Održana edukacija iz prve pomoći za volontere Crvenog križa Općine Kalesija

... | 24. Januara 2020.
15:27
Kalesija Online

Crveni križ Općine Kalesija započeo je sa dvodnevnom edukacijom iz prve pomoći za volontere Crvenog križa Općine Kalesija. Današnjoj edukaciji je prisustvovalo 13 volontera, koji su postali članovi Crvenog križa početkom ove godine. Edukatori su volonterima objasnili šta predstavlja prva pomoć, kako je pružiti i koliko pravilno ukazivanje iste u određenim situacijama može nekome spasiti život.

“Prva pomoć predstavlja jedan od glavnih programa kojeg provodi Crveni križ svuda u svijetu, pa tako i u BiH i Kalesiji. Ono što ćemo mi raditi u toku ova dva dana jeste da ćemo pronaći načine zbrinjavanja stanja povreda i oboljenja, od zbrinjavanja preloma i raznih krvarenja, te obuke iz prve pomoći vezano za kardiopulmonalnu reanimaciju “, kazao je predsjednik Mladih Crvenog križa Općine Kalesija, Muamer Đedović.

Sama edukacija je osmišljenja da volonteri učestvuju u pružanju prve pomoći. Svrha edukacije je podizanje svijesti javnosti o važnosti znanja i vještina iz prve pomoći kako bi se spasilo što više života ukoliko dođe do neke nesreće. Crveni križ Općine Kalesija u planu je organizovati i edukacije za stanovništvo Kalesije.

“Crveni križ Općine Kalesija je intenzivno radio na edukaciji iz prve pomoći prvenstveno učenika u osnovnoj školi, starijih razreda osmih i devetih, kao i kroz srednju školu. Plan nam je da ove godine počnemo raditi i sa stanovništvom u saradnji sa MZ, tako da što veći broj ljudi nauči pružati prvu pomoć koja je izuzetno važna, jer nepravilnim pružanjem samo možemo naštetiti unesrećenoj osobi i time načini samo još veće povrede i time produžiti njegovo trajanje samog oporavka”.

Volonter Crvenog križa Đedović je postao 2014 godine. Prije nego što je postao član učestvovao je u određenim aktivnostima Crvenog križa kroz sekcije prve pomoći u srednjoj školi. Tada se javila želja za volontiranjem, da pomože drugima, stečeno znanje prenosi na druge, kao što je to učinio i danas prilikom održavanja edukacije. Pored njega edukator je bila i Almira Omić, volonterka Crvenog križa.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme