NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Održana promocija knjige “Intervju”

... | 24. Aprila 2018.
07:13
Kalesija Online

U Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji  promovisana je  knjiga pod nazivom “Intervju”, autora Sevreta Mehmedćehajića iz Tuzle. Pored autora, o knjizi su govorili novinari Samir Karić i Admir Delić, kao i književnik Fahrudin Sinanović. Moderator je bila mr. Emira Bošnjaković.Književni prvijenac Sevreta Mehmedćehajića donosi devet zanimljivih priča. Prema njegovim riječima, priče nisu nastajale odjednom, pisane su godinama i različitim povodom.

– Neke od priča su bile objavljivane u nekim časopisima, neke su ostajale samo u svesci, a neke u kompjuterima. Na početku sam imao dilemu da li se uopšte ohrabriti i sve to smjestiti u jednu knjigu. Poslije sam se obratio svojim recezentima i oni su mi dali zeleno svjetlo za objavljivanje knjige, kazao je autor.

Karić je istakao da je ranije čitao Mehmedćehajićeve političke komentare, te da je književna forma, u kojoj je ovaj autor pokazao neupitne kvalitete, na njega ostavila pozitivan dojam.

– Meni je zanimljiv način na koji su priče pisane. Dakle, jednostavno, kratko i pomalo na neuobičajen način i različit od onoga koji je često zastupljen u domaćoj književnosti. U ovih devet priča su mi zanimljivi i detalji. Kada tek pročitate, čini vam se da su to degmenti koje autor, tek onako i usput ubacuje u priče. Međutim, u tim detaljima se krije stanje u kojem se naša zemlja i naše društvo nalazi, kazao je Karić.

Sevret je u svom prvijencu pokazao da imam izuzetan domet i ovom knjigom je potvrdio da umije pisati, kazao je književnik Sinanović.

– Knjigu treba vrednovati po sadržaju, po onome što ona donosi i što je napisano u njoj. Njegove priče nisu napisane na uobičajan i klasičan način, nego su obogaćene misaonim pasažima. On jednostavno ima osjećaje za detalj. Kada budete čitali knjigu vidjet ćete kako on razmišlja o balkonu, sa kojeg posmatra i bilježi ono što vidi…, dodao je književnik Sinanović.Ilustracije u knjizi uradio je novinar Admir Delić, koji je inače poznati ilustrator i strip crtač.

– Do sada nisam imao priliku ilustrovati knjigu i drago mi je što je upravo Sevretova knjiga obogaćena mojim ilustracijama. Za naslovnicu sam nacrtao jednog simpatičnog astronauta bosih nogu sa koferom, koji kroz ovu knjigu, nevezano za priče, prolazi kroz jedno putovanje. Obzirom da je ovo prva knjiga Mehmedćehajića, to je zapravo i njegovo putovanje, kazao je Delić.

Inače promocija je održana u povodu obilježavanja Svjetskog dana knjige.

S.P

(FOTO:Tuzlarije.net)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme