NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Održana vanredna sjednica OV Kalesija

... | 12. Februara 2018.
14:01
Kalesija Online

Danas je održana 3.vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

Na vanrednoj sjednici vijćenici su razmatrali donošenje Odluke o davanju predhodne saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Kalesija.

Nakon usvajanja dnevnog reda prisutnima se obratio Fikret Suljkanović-savjetnik općinskog načelnika: “Davanje saglasnosti je jedan mali doprinos da se u Kalesiji radi nešto pozitivno. Ovdje se radi o ulaganju firme “Bingo” koji u Kalesiji želi graditi farmu za proizvodnju pilećeg mesa…”

Predsjednici klubova

Senad Šmigalović (SDP) “Podržat ćemo ovu odluku, a nadam se i kolege i da će odluka biti jednoglasno usvojena…”

Mensur Hukić (NLSDž) “Općinski načelnik i službe velike su napore dali da se stvore preduslovi da se sjednica održi. Da nisu imali stav da se ide u razvoj poljoprivrede do ovoga ne bi došlo. Ova vanredna sjednica je bitna za razvoj općine Kalesija…”

Rašid Vildić (BPS) “Održavanje vanredne sjednice je od velikog značaja za općinu Kalesija i njene građane. Dolaskom investitora značit će otvaranje novih radnih mjesta. Cilj načelika je da obezbijedi bolje uslove za život u Kalesiji. Sada imamo lokacije za privreden zone…”

Mujo Mujkić (Klub za bolju Kalesiju) “Nakon dugih priča konačno ćemo imati prvu veliku investiciju u Kalesiji. Svi vijećnici koji žele dobro Klaesiji podržat će ovu incijativu. Kao građanin pitat ću kolika površina je potrebna, koja lokacija je potrebna? Klub za bolju Kalesiju će podržati ovakvu incijativu…”

Vijećnici

Nejra Mujanović (Klub samostalnih vijećnika) “Prijedlog je dobar na očigled, ali samo naočigled. Ako usvojimo ovakvu Odluku onda smo osujetili vlastite individualne poljoprivredne proizvođače. Podržala bih ovu incijativu i podržat ću ali  bojim se da će doći “provjereni prijatelji” iz drugih općina. Ako bi počeli fabričku proizvodnju, a sumnjam da hoće onda će zaposliti svoje rođake da rade. Smatram da dokle ima naših građana zainteresovanih za zemljište da njima damo to zemljište…”

Menur Hukić (NLSDž) “Ja sam za varijantu da je po jednom hektaru zaposliti 10 radnika nego jednog ..”

Hasiba Kurtić (SDA) “Nisam ovdje da kritikujem.Mi vijećnici opozicije ne znamo mnogo detalja o ugovoru. Da li će biti dovoljno udaljeno od naseljenog mjesta. Voljela bih da to bude u vidu…”

Fikret Suljkanović- savjetnik načelnika “Znači radi se o lokaciji nasred Piste. Radi se o površini od 4 hektra. Ovdje će biti više farmi na jednom lokalitetu. Firma Bingo do sada nije imala razumijevanja od općinskih struktura, otvaranje firmi već prije 4 godine se trebalo desiti.”

Odluka je jednoglasno usvojena

Sead Džafić-načelnik Općine Kalesija ” Zaista mi je drago da ste jednoglasno usvojili incijativu. Ovo je put kojim trebamo voditi našu Kalesiju. Zaista mi je žao što investitor iz Turske nije prihvatio da gradi ovdje , bili smo pripremili zemljište ali investitor je nestao ne znam iz kog razloga”

 

 

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme