NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Održano XII takmičenje u hifzu „Čuvari Kur’ana“: Davud Smajić pobjednik u mlađoj kategoriji

... | 21. Marta 2022.
10:06
Kalesija Online

U organizaciji Medžlisa IZ Tuzla održano takmičenje u učenju Kur’ana na kojem je Davud Smajić iz džemata Sarači osvojio prvo mjesto.

Dvanaesto po redu takmičenje u hifzu „Čuvari Kur’ana“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, održano je 19. marta 2022. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“ poslije podne-namaza.

Pored predstavnika Škole Kur’ana i hifza Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, učešće na takmičenju uzeli su i predstavnici Škole Kur’ana iz Brčkog, te mektebski polaznici iz Gračanice, Kalesije i Orašja.

Kandidati su se takmičili u dvije kategorije, hifz od sure Ed-Duha do sure En-Nas uzrast do šestog razreda osnovnih škola, te kategorija hifz 30. džuza gdje su učešće uzeli polaznici od sedmog do devetog razreda.

Kandidate je ocjenjivala komisija u sastavu prof. hafiz Mirnes-ef. Spahić (predsjednik) i dr. hafiz Edin-ef. Peštalić (član).

U svečanom dijelu proglašenja kandidata koji su postigli najbolje rezultate na ovom takmičenju obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je čestitao učesnicima i njihovim roditeljima, posebno njihovim muallimima. U svom obraćanju glavni imam Huskanović posebno je istakao važnost učenja i podučavanja Kur’anom te usklađivanju svakodnevnog života sa Njegovim plemenitim načelima, poželivši svima koji se druže s Kur’anom da im isti bude štit i zaštita.

Najbolje rezultate u kategoriji hifz sura od Ed-Duha do sure En-Nas ostvarili su:
1. Smajić Davud,
2. Alibegović Ibrahim i
3. Tukulj Emir.

Najbolji u kategoriji hifz 30. džuz bili su:
1. Mehanović Harun,
2. Osmić Sara i
3. Osmić Zejd.

Tri najbolja takmičara u obje kategorije nagrađena su vrijednim novčanim nagradama i diplomama. Svim kandidatima koji su uzeli učešće na ovom takmičenju uručena su uvjerenja o učešću, kao i novčane nagrade.

Moderator takmičenja bio je Edib-ef. Avdić, koordinator Škole Kur’ana i hifza Medžlisa Tuzla.

Iz godine u godinu takmičenja u hifzu postaju reprezentativni događaji na kojim se polaznicima Škola Kur’ana i polaznici mekteba pruža prilika da prezenatiraju naučeno i da se usavršavaju na polju učenja Kur’ana, tedžvida i hifza, a da to sve bude prožeto takmičarskim duhom koji ih motivira na kvalitetniji pristup i rad. Na području Medžlisa Tuzla takmičenja u hifzu se održavaju svake godine u kontinuitet što polaznici Škole i mekteblijama pruža redovne prilike da odmjeravaju naučeno i stečeno znanje.

(miztuzla)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme