NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ogromne štete: Snijeg uništio zasade maline i jagodičastog voća u TK! (FOTO)

| 21. Aprila 2017.
10:26
Kalesija Online

Snijegu, koji nas je poprilično iznenadio sredinom aprila mnogi se nisu obradovali. Nažalost, nekima je “bijeli prekrivač” stvorio i velike štete, a prvenstveno mislimo na poljoprivrednike.

Kako su nam rekli iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Berry, koje broji oko 100 članova, snijeg je na području Živinica, Banovića i Lukavca uništio oko 70 posto malinastog i jagodičastog voća.

“Nažalost, u ove tri opštine TK zbog snijega je propalo preko pola miliona KM prihoda. Ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi i u narednim danima, štete će biti stopostotne, a cijela će se situacija odraziti i na narednu godinu. Mi ovim putem želimo osvijestiti Ministarstvo poljoprivrede TK, te vlasti u ovim opštinama da proglase stanje elementarne nepogode, kako bi mogli namiriti ljudima te štete”, izjavio je za Kameleon predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Berry, Almir Dedić, te dodao kako je samo u Čeliću i Srebreniku stradalo oko 50 hektara zemlje.

Sa ovim problemima ne susreće se naravno samo TK i BiH, već i mnoge zemlje svijeta. U Srbiji je stradalo 65 posto malinjaka, u Poljskoj su recimo ukinuti neki poljoprivredni poticaji, a sve to znači samo jedno.

“Po nekim procjenama trebalo bi doći do blagog rasta cijena malinastog i jagodičastog voća na tržištu, u najboljem slučaju možda se desi da ostanu iste kao i prošle godine. Smatram da mi kao država moramo biti spremni za ovakve situacije, dok mi kao Udruženje ćemo se nastaviti boriti da pokušamo spasiti ono što je ostalo”, kazao je za Kameleon Aldin Hodžić, sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača Berry.

Meteorolozi najavljuju nove temperaturne šokove, jer prognoziraju da ćemo naredne sedmice imati temperature i do 25 stepeni Celzijusa. Hoće li to pomoći da se sačuvaju određene količine zasađene maline i jagodičastog voća, saznaćemo u narednom periodu.

Komentari

Kategorija: Društvo i politika