NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Otvoren autoput za bicikle u Živinicama: Došli i najmlađi sa trokolicama

... | 21. Septembra 2019.
13:36
Kalesija Online

Razvoj turizma u Živinicama počeo je i izgradnjom odnosno otvaranjem prvog autoputa za bicikle u Bosni i Hercegovini. Shodno tome mapirane su sve biciklističke i alpinističke staze. Na mape su postavljeni historijski artefakti, a u sve to će značiti razvoj i agroturizma Grada Živinice. Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića urađena je Strategija za razvoj turizma a naredne sedmice bi trebala biti otvorena kancelarija za turizam. Izgrađena je i stanica za iznajmljivanje bicikala.

“Poseban fokus želim staviti na našu dijasporu. Na Danima dijaspore donijeli smo odluku o formiranju udruženja Most koji okuplja naše sugrađane koji žive diljem Evrope i svijeta. Preko njih kao naših ambasadora lokalne zajednice želimo promovisati turizam. Mi smo prije dvije godine potpisali sporazum sa nevladinom organizacijom iz Italije za biodiverzitet, sve su to stvari koje se uklapaju u ovu dimenziju. Imali smo i jednu posjetu Italijanske delegacije koja je obišla i autoput za bicikle, obišla sve biciklističke destinacije, potencijalne agro tačke i historijske artefakte i označila ih visokom ocjenom” istakao je Kamenjaković.

Autoput za bicikle dug je 2,5 km a planirano je da u narednom periodu bude i više od 20 km.

“U razgovoru sa načelnikom susjedne općine Kalesija uslovno smo dogovorili da potpišemo memorandum o izgradnji autoputa za bicikle koji bi spojio Živinice i Kalesiju “dodaje gradonačelnik Živinica.

Važnost autoputa za bicikle na danas upriličenoj manifestaciji istakao je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković. Upravo je ministar Rožnjaković sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem svečanim presjecanjem vrpce otvorio autoput za bicikle kojem je prisustvovao veliki broj biciklista. Ono što je važno istaći da su danas bicikl su vozili i veliki i mali, odnosno dolazili su roditelji sa djecom. Mališani sa svojim trokolicama uživali su na poligonu za djecu.

Svečanom otvaranju autoputa za bicikle prisustvovali su i članovi biciklističkog kluba Kalesija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika