NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ove godine planiran upis 5987 učenika u srednje škole na području TK

... | 13. Maja 2017.
07:33
Kalesija Online

Javna rasprava o prijedlogu plana upisa učenika u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, zapravo je zakonska odredba koja definiše plan upisa u prve razrede srednjih škola, a donosi se na osnovu prijedloga škola odnosno školskih odbora, a sve to u saradnji sa općinskim vijećima.

Plan upisa je u završnoj fazi, kako bi konkurs za prijem učenika u srednje škole na području Tuzlanskog kantona u zakonskom roku bio raspisan. Sljedeći korak je saglasnost Kantonalne Vlade.

– Ja mogu reći da ove godine, deveti razred, odnosno osnovno školsko obrazovanje završava 4287 učenika. Pored tog broja, na upisu u srednje škole očekujemo i 50 do 100 učenika sa područja Republike Srpske, ali i drugih kantonona, kojima je mjestu stanovanja bliže neka škola na području Tuzlanskog kantona, istakla je Mersija Jahić – pomoćnica ministra za obrazovanje u Vladi TK.

Sudeći prema trenutnim podacima, ove godine je planiran upis 5987 učenika u srednje škole na području Tuzlanskog kantona.

– Tu se radi o šest tipova gimnazije, 44 stručna zvanja, u tehničkim škola, 41 zanimanju učenika koji se upisuju u trogodišnje srednje škole. Pored toga, imamo vjersku školu, umjetničku školu i specijalnu školu. To je taj plan upisa, ističe Jahić.

Javna rasprava o prijedlogu plana upisa u srednje škole na području TK svake godine se organizira sa direktorima škola, sindikatima obrazovanja, Pedagoškim zavodom i Službom za zapošljavanje.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, trebao biti raspisan početkom juna piše RTV Slon.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika