NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Paula Batič iz Kaknja proslavila 100.rođendan

... | 6. Januara 2020.
19:08
Kalesija Online

U Kakanj je davne 1947. godine iz Slovenije doselila Paula Batič koja je 4. januara proslavila 100. rođendan. Rođena je u Pečniku kod Idrije 1920. godine.

Rođendansku tortu prerezala je zajedno sa načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom koji joj je donio i rođendanske poklone.

U opuštenom i srdačnom razgovoru sa načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života.

– Jedna od njih je svakako u vezi s velikim istraživačkim hobijem. Budući da se često zapućivala na okolne uzvisine u potrazi za rijetkim biljem, uvijek je uz sebe imala šaku soli spremne za slučaj samoodobrane, što bi podrazumijevalo njeno bacanje u oči napadača. Taj svoj odbrambeni patent vješto je krila sve dok sasvim slučajno kćerka Olga, penzionisana prosvjetna radnica, jedne prilike nije našla kesu soli među ubranim biljkama. Prosto objašnjenje njene majke obje je navelo na smijeh – navode iz Općine Kakanj.

Kakanj je, kako kaže, zavoljela na prvu, tako da se rado i s ponosom osjeća Kakanjkom. Svog pokojnog muža upoznala je upravo u ovom gradu, gdje je rodila i njihovo troje djece, ostavši tako trajno vezana uz Kakanj.

Prema njenim riječima, tajna dugovječnosti krije se u pozitivnom i vedrom duhu, kao i zdravom načinu života, pri čemu posebno ističe ljubav prema ljekovitom bilju.

Iako je zakoračila u 11. deceniju, poprilično je dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, što joj omogućava da svojim sjećanjem dosegne do najranijih dana mladosti.

– Općinski načelnik je iskoristio ovu priliku da iz Kaknja još jednom pošalje optimističnu poruku, s obzirom na to da je prema podacima za proteklu godinu broj novorođenih veći od stope mortaliteta, uz nadu da ćemo češće svjedočiti ovakvim nesvakidašnjim godišnjicama i povodima – naveli su iz Općine Kakanj.

Izvor:  Faktor

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin