NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Pelte, sutlija, tirit i druga bosanska jela na sofri domaćica iz Rainaca Donjih

... | 15. Aprila 2019.
14:55
Kalesija Online

Oni koji su imali sreću sjediti sa nanom dok pije kahvu imali su priliku čuti mnogo zanimljivih priča. Iz bogate sehare naninih priča izdvajamo onu kada je mlada odnosno nevjesta došla u kuću svog izabranika svekrva joj je naredila da napravi pelte ili drugačije rečeno zerde. Nevjesta nije znala šta je zerde pa je zapjevala “Mila majko da lse soli zerde”, a svekrva isto kroz pjesmu odgovara ” da se soli ne bi se zvalo zerde”.

Priča kruži sa koljena na koljeno već godinama i uvijek nasmije i svekrve i snahe jer na šaljiv način opisuje odnos koji se u narodu uvijek predstavlja kao zategnut. Međutim, odnos svekrve i snahe druga je tema. Mi se vraćamo onoj o tradicionalnim bosanskim jelima. Pelte, paluze ili zerde pravi se od domaćeg jabukova pekmeza sa vodom. Pelte, sutlija, tirit, sarma, nutma i druga pomalo zaboravljena jela spremaju domaćice iz Rainaca Donjih. Ova jela posebno mjesto nađu na iftarima kako zajedničkim tako i onima koje vrijedne domaćice spremaju za svoje namilije. Članice Udruženja žena iz Rainaca Donjih prošle godine u danima mubarek mjeseca Ramazana osnovale su Udruženje, te osim razmjene recepata provode i razne humanitarne organizacije. Obilaze stare i iznemogle u svom džematu, skupljaju novac za one kojima je pomoć potrebna. U danima ramazana prave zajedničke iftare čime jačaju međukomšijske odnose.

Prema riječima članica Udruženja nastoje očuvati tradiciju a posebno bosanska jela. Često za svoje najmilije spremaju halvu, potkrižu, sutliju. Također na njihovoj trpezi su i slatka jela poput nutme, tulumbi..Vrijedne domaćice posjetile su nas i na sreviranje hrane u doba naših nana.

“Prostre se bošča koja se tkala od lana, ćetena. Stavi se na sredinu tepsija i jedna ćasa, nije bilo tanjira kao sada. Pita se jela iz tepsije”-prisjeća se Hasiba Požegić.

Kako pripremiti tradicionalno bosansko jelo moći ćete pogledati u ramazanskom programu NEON Televizije

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme