NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Performans za Srebrenicu organizovan u Lukavcu

... | 9. Jula 2020.
10:59
Kalesija Online

Na stadionu Jošik u Lukavcu već treću godinu zaredom organizira se Performans za Srebrenicu, koji se sastoji od formiranja broja  8.372,  broja žrtava genocida u Srebrenici  i Srebreničkog cvijeta, odnosno cvijeta “Sjećanje” u kojem bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu,  a  11 latica simboliziraju datum 11. juli 1995. godine. Ove godine zbog pandemije koronavirusa u parformansu je učestvovao manji broj učesnika.

“S obzirom na trenutnu situaciju planirali smo i manji broj učesnika, ali zbog interesovanja prema preporukama Kriznog štaba dali smo priliku i osobama koje su imale izrazitu želju, a opet da ne pređemo granicu preporučenog. U cvijetu bi po pravilu trebalo biti 250 osoba da bi bio potpuno ispunjen, a ovo je bila neka polovina u cvijetu. Međutim, u broju smo kombinirali odjeću koja simbolizira naše šehide, odnosno njihovu odjeću, simbol tuge gdje njihove porodice traže, a onda smo ih kombinirali sa osobama koje su imale želju da učestvuju, pa su se predstavili kao čuvari te odjeće za naše šehide”, kazala je Hasiba Saračević, Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

Srebrenički inferno, ilahija “Šehidi”, te prigodno obraćanje domaćina i gostiju sa osvrtom na potresne sudbine srebreničkih majki izazvale su duboke emocije kod pristutnih.Organizator performansa je Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, a kreatori ove ideje su Društvo “Horizonti” i Ženska edukativna organizacije “Iskre” iz Bihaća.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika