NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Pet načelnika i tri gradonačelnika odbili osvojeni mandat na ovogodišnjim izborima

... | 10. Decembra 2018.
19:34
Kalesija Online
Mandat zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) odbio je prihvatiti Nermin Ogrešević iz A-SDA. On je odlučio da ostane na poziciji načelnika općine Cazin uprkos tome što je na ovogodišnjim izborima dobio 14.129 glasova.

Isto je postupio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je bio kandidat A-SDA za Skupštinu USK. Fazlić je na ovogodišnjim izborima osvojio 7.400 glasova, a više glasova od njega s liste A-SDA dobio je samo Ogrešević.

Na poziciji načelnika Prnjavora ostat će i Darko Tomaš koji je na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske osvojio 10.863 glasa. Identičan slučaj je i s gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem koji je kao kandidat SNSD-a dobio mandat u NSRS s obzirom na to da je on dobio 14.798 glasova.

Mandat zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine odbio je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. On će u narednom periodu ostati na poziciji gradonačelnika iako je na izborima dobio 23.744 glasa s liste Nezavisnog bloka.

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić također je odbio mandat u Skupštini Kantona Sarajevo. Efenedić je bio nosilac liste za Skupštinu KS i osvojio je 30.724 glasa.

Dva načelnika iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB) na ovogodišnjim izborima dobila su mandate u kantonalnim organima zakonodavne vlasti, a koje na kraju nisu prihvatili. Riječ je o Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku sarajevske Općine Stari Grad i Muhamedu Ramoviću, načelniku Općine Goražde.

Hadžibajrić je osvojio 5.715 glasova, dok je Ramoviću povjerenje ukazalo 1.337 birača.

U slučaju svih načelnika i gradonačelnika koji su odbili mandat, Centralna izborna komisija (CIK) BiH dodijelila je mandate sljedećim osobama s listi političkih stranaka na kojima su se nalazili i načelnici, odnosno gradonačelnici.

Portal Klix.ba ranije je pisao kako političke stranke postavljaju za nositelje izbornih listi provjerene političare kako bi lista dobila što više glasova. Praksa je pokazala da brojni nositelji listi nakon izbora ne preuzimaju mandate, već ostaju na mjestima načelnika.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika