NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Pismo građana: Zaštitite Gradsku džamiju u Kalesiji

... | 10. Novembra 2014.
12:15
Kalesija Online

gradska_dzamijaUriniranje, opijanje i druge bludne radnje samo je dio onoga što se subotom dešava uz i oko Gradske džamije u Kalesiji. Stanari zgrade koja je u neposrednoj blizini svakodnevno svjedoče ovim radnjama, a tvrde da im i djeca nisu sigurna zbog tih osoba.

“Cika, vriska, smijeh. Sramota je to da se dešava u možemo slobodno reći dvorištu džamije i u neposrednoj blizini policijske stanice”, stoji u e-mailu koji je upućen na našu adresu.

“Ja znam da ima slučajeva gdje pojedinci vrše i malu i veliku nuždu uz džamiju i uz munaru. Prije nego smo ugradili video nadzor u džamiji i ispred džamije bilo je slučajeva da nam je nestajala oprema, obuća kao i druge vrijednosti”, rekao nam je Bilal efendija Husić imam Gradske džamije u centru Kalesije.

Bilal efendija Husić

Bilal efendija Husić

U e-mailu se dalje navodi da građanima i vjernicima koji krenu kako bi obavili namaz sve više smetaju i fotografisanja na ogradi Gradske džamije djevojaka koje su oskudno odjevene, a svakako im smeta i uriniranje i druge radnje te mole Islamsku zajednicu i policiju da stanu u zaštitu Gradske džamije.

“Mi imamo kako sam već rekao video nadzor u džamiji i jednu kameru ispred, ali nemamo novčanih sredstava kako bi ugradili i pokrili i druge strane džamije video nadzorom. Ja znam za sve ove radnje i molim one koji se okupljaju tu da ne rade te stvari, a isto tako molim i one koji nam donatorskim sredstvima mogu pomoći da nabavimo video nadzor i za ovaj “nepokriveni” dio da nam se jave”, ističe Husić.

Inače Gradska džamija je jedna od rijetkih koja nema sopstveno dvorište, tako da je nemoguće da se zagradi, a svakako je i zakonom zabranjeno opijanje na javnim površinama, tako da bi i policija sasvim sigurno trebala više računa da povede o okupljanjima ispred Gradske džamije.

Građani koji su nam poslali e-mail tvrde da će se ukoliko se ovakve radnje nastave okupiti subotom te da će oni uzeti pravdu u svoje ruke i rješavati probleme.

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Vi pitate