NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Plan vakcinacije u FBiH: Otkriveno koji grad u našoj zemlji će prvi dobiti Pfizerovu vakcinu

... | 13. Januara 2021.
15:02
Kalesija Online

Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije koji će se sutra naći na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom dokumentu definirane su ciljne grupe stanovništva, zatim prioritetne skupine u procesu cijepljenja, određen je i način distribucije lijeka te njegov prijenos i čuvanje.

Kako je rekao Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva, vakcina bi se u našoj zemlji trebala pojaviti krajem januara ili početkom februara i nakon prijema vakcine trebala bi najprije ići u Mostar u kojem su osigurani svi uvjeti za početak procesa vakcinacije. 

– U ovom trenutku osiguran je prijem vakcina iz sistema COVAX, tj. Pfizerove vakcine i najprije ide u Mostar, a zatim će se u skladu s pravilima solidarnosti i jednakosti distribuirati i u druge gradove, istakao je on.

Nakon toga, svaki kanton će dobiti onoliko doza sukladno broju stanovnika kako bi se počela vakcinacija prioritetnih grupa u koje spadaju u prvom redu zdravstveni radnici, osobe treće životne dobi te rizične grupe.

– Kada govorimo o hladnom lancu prvi smještaj će biti u Mostaru u Zavodu za javno zdravlje. U međuvremenu bit će osposobljena još četiri distributivna centra u Mostaru, Tuzli i Bihaću odakle će vakcina slati dalje, dodao je Čerkez i izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom s UNICEF-om koji će nam poslati dodatne frižidere za skladištenje cjepiva. 

Izvor. oslobođenje.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika