NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Plastenička proizvodnja, sušenje šljiva i pravljenje mliječnih proizvoda samo je dio onoga što radi Sahba Mušić

... | 6. Decembra 2019.
11:37
Kalesija Online

Kako bi doprinijela kućnom budžetu, Sahba Mušić iz Tareva ( Kladanj) 2006.godine počela je sa plasteničkom proizvodnjom. O načinu proizvodnje se edukovala kako bi pospiješila prije svega kvalitete proizvoda. Sada ima tri plastenika u kojima sadi paprike, paradajz, špinat, luk, zelenu salatu.

” Ukoliko sam ove godine u jednom plasteniku zasadila paradajz, naredne godine ću papriku. Na početku sam najviše voljela saditi paradajz međutim sada vidim da je puno lakše raditi sa paprikom. Paradajz je puno osjetljiv” objašnjava Sahba dok radi u svom plasteniku u kojem je zelena salata odavno nikla.

Prošle godine u avliji porodice Mušić bila su četiri plastenika, međutim jak vjetar nanio im je veliku štetu. Tri plastenika su popravili, četvrti nisu. Osim štete na plasteniku, vjetar je prouzrokovao i požar na štali koja je u potpunosti izgorjela. Karve su uspjeli spasiti, pomoćni objekat u kojem je bio alat nisu.

“Meni je drago da nije bilo ljudskih žrtava i da krave nisu nastradale. Sve ostalo se može nadoknaditi i nadoknadilo se. Sada imamo puno bolju štalu nego je bila. Imamo i dvije krave” dodaje naša sagovornica.

Osim plasteničke proizvodnje, Sahba pravi i mliječne proizvode poput suhog i masnog sira. Na pitanje kako uspije sve stići, Sahba kaže da se sve može kad se hoće ali joj najteže bude ljeti kada se mora kupiti sijeno. Objašnjava da je jako teško naći radnu snagu jer je i u selu u kojem žive itekako primjetan odlazak stanovnika.

Da Mušićima ništa nije nepoznato raditi govori i činjenica da je suprug Senahid napravio sušaru u kojoj suše šljive. Ove godine prodali su preko 700 kilograma suhe šljive. Kvalitet njihovih proizvoda: šljive, proizvoda iz plastenika ali i onih od mlijeka je ono što kupce ponovo vraća njima.

Priču Sahbe Mušić pogledajte u jednom od izdanja Sasvim (ne)običnih priča.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika