NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Počela reekshumacija u Potočarima: Tijelima 120 ubijenih u genocidu bit će dodati posmrtni ostaci

... | 16. Jula 2019.
10:17
Kalesija Online

Do sada je urađeno 634 slučaja, a u toku ove reeksumacije biće urađeno 120 slučajeva. Porodice su obaviještene, dale su saglasnost, i te reekshumacije biće urađene u narednih deset dana. Biće rađeno svaki dan po 12 reekshuamcija.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je počela reekshumacija gdje će naknadno pronađeni i identificirani posmrtni ostaci biti dodati u 120 mezara ranije ukopanih žrtava genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Reekshumacija će trajati dvije sedmice, a prisustvovat će joj i članovi porodica žrtava. Dnevno je planirano da se uradi po 12 reekshumacija.

Salim Mulalić je danas prisustvovao reeksumaciji i reasocijaciji posmrtnih ostataka njegovog brata Senada.


“Izvršena je reasocijacija posmrtnih ostataka mog brata koji je 1995. godine ubijen na putu smrti. Posmrtni ostaci su pronađeni 2005. godine, a ukopan je 2009. I ovom reasocijacijom opet nije kompletirano tijelo. Pitanje je da li će se nešto više pronaći. Ovo je sve vrlo teško, vrlo emotivno, i zaista je teško. Bez obzira na sve, pozvao bih porodice koje su pronašle svoje, pa bar to bila jedna dvije kosti, da ukopaju svoje. Bar će imati mezar na koji mogu doći”, rekao je Mulalić kojem je pored brata Senada u genocidu ubijen i otac Hajro.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika