NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Počela završna faza obnove još jednog simbola grada Sarajeva

... | 16. Maja 2018.
13:30
Kalesija Online

Nakon 25 godina, danas počinje završna faza obnove još jednog simbola grada Sarajeva – zgrade Olimpijskog muzeja. Predviđeno je uređenje fasade i vanjske stolarije za šta su Kanton i Grad Sarajevo osigurali sredstva. Nakon toga pristupit će se uređenju enterijera u samom objektu.

Tim povodom danas su u objektu Olimpijskog muzeja, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić i direktor firme Unigradnja Mustafa Duraković potpisali Ugovor o rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika i jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih zdanja austrougarskog kulturnog naslijeđa. Ugovor je potpisao i Suad Dugalić, direktor firme Arhi plus koja će vršiti nadzor nad radovima.

– Drago mi je da za buduće generacije ostavimo jednu ovakvu kuću kao opće javno dobro. Muzej će biti podstrek mladima i jedini sportski muzej u BiH – kazao je direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Kisić je izrazio zadovoljstvo što se krenulo u konačnu sanaciju ovoga monumentalnog objekta, koji baštini tradiciju Sarajevske olimpijade.

Zahvalivši se Vladi KS, Olimpijskom komitetu i projektantima zgrade Olimpijskog muzeja na čelu sa Ivanom Štrausom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istaknuo da će ova gradska administracija uvijek podržavati ovakve i slične projekte.

– Želja nam je da obnovimo ono po čemu je naš glavni grad poznat. Uradit ćemo sve da Olimpijski muzej u novom ruhu dočeka sportiste i goste na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF-u), čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru iduće godine – kazao je Skaka.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika